Čarobni dan s knjigo in kužki na Osnovni šoli Marije Vere

V sredo, 31. maja, je na Osnovni šoli Marije Vere potekal kulturni dan z naslovom Čarobni dan s knjigo, na katerem so bili glavna tema psi. V vsakem razredu je bil namreč na obisku gost, ki se intenzivno ukvarja s psi, in predstavil učencem svoje delo, delo kužka, skrb za pse …

Četrtošolci so se družili z veterinarko Tino Hribar in njenim kužkom.

Prvošolce in drugošolce je obiskala gospa Sandra Košir, lastnica Pasjega salona Grimm na Duplici. Učencem je predstavila svoje delo in povedala, kakšno nego potrebuje določena pasma in kako je pomembna higiena kužkov.

Sandra Košir, lastnica Pasjega salona Grimm.

Tretješolce je obiskala gospa Miša Arko iz Kinološkega društva Duplica, s seboj pa je pripeljala tudi svojo psičko.

Kinologinja Miša Arko (Kinološko društvo Duplica) in njena psička.

Četrtošolci so se družili z veterinarko Tino Hribar, ki jih je prav tako obiskala s svojim kužkom. Učencem je povedala ogromno o skrbi in negi psov.

Učenci so lahko s kužkom izvedli kakšen trik in ga nato nagradili s priboljškom.

O šolanju psov je petošolcem veliko povedal kinolog Dušan Maček, predstavnik Kinološkega društva Duplica, ki je s seboj pripeljal kar dva psa.

Predsednik Kinološkega društva Duplica Dušan Maček in njegova psa na obisku pri petošolcih.

Prav tako je o šolanju psov in skrbi zanje s šestošolci govorila kinologinja Mateja Nolimal.

Kinologinja Mateja Nolimal, ki se ukvarja tudi s šolanjem psov reševalcev.

Sedmošolci so se družili z našo specialno pedagoginjo Katarino Kesič Dimic in učiteljem geografije Matjažem Reisnerjem ter njunima terapevtskima kužkoma Rozi in Lordom. Oba kužka sta večkrat gosta na naši šoli, vendar sedmošolcev še nista obiskala v sklopu kakšne delavnice. Tako so na ta dan tudi oni prišli na svoj račun.

Druženje z Lordom in Rozi.

Z Rozi pa so se imeli priložnost med rekreativnim odmorom družiti tudi učenci, ki so se vpisali na sproščanje v kabinetu Katarine Kesič Dimic.

Sproščanje z Rozi med rekreativnim odmorom.

Osmošolci in devetošolci so v knjižnici poslušali zanimivo predstavitev psov reševalcev. Obiskal nas je namreč gorski reševalec Marko Petek in s seboj pripeljal svojo psičko reševalko.

Gorski reševalec Marko Petek …
… in njegova psička reševalka Lili.

Učenci od 1. do 7. razreda so nato z učitelji v razredu glasno brali knjige, v katerih so bili glavni junaki kužki. Tako so šesto- in sedmošolci spoznali znamenito Lassie, v nižjih razredih pa številne druge pasje junake.

Osmošolci so prisluhnili predstavitvi knjige, ki sta jo pripravili Tanaja Gavez iz 8. a in Zoja Vršič iz 8. b, za devetošolce pa sta se pripravila Vanja Težak iz 9. a in Anže Berlec iz 9. b. Predstavili so knjigo Aljaska nizozemske pisateljice Anne Woltz, v kateri ima glavni junak epilepsijo, zato ima ob sebi psičko Aljasko, ki ga lahko opozori na napad. Tako so učenci spoznali še pse vodnike in pomočnike.

Učenci prve triade so risali, izdelovali kužke ali pisali zgodbice o njih,

učenci 2. in 3. triade pa so nova spoznanja in svoje vtise strnili na plakate, ki so razstavljeni na hodniku pred knjižnico in v njej.

Razstava plakatov na hodniku pred knjižnico.

Na koncu kulturnega dneva so si mlajši učenci ogledali film Sreča na vrvici, starejši pa Lassie se vrača ali pa Pasji smisel življenja.

Na šoli je potekala tudi dobrodelna akcija zbiranja pasje hrane in drugih pripomočkov. Tako se je v kotičku na razredni stopnji počasi nabiralo vse več pasje hrane, starih brisač, dek in drugih pripomočkov, ki se jih bo podarilo v eno izmed pasjih zavetišč.

Dobrodelna zbiralna akcija pasje hrane in pripomočkov za pasje zavetišče.

Čarobni dan s knjigo je bil resnično čaroben, saj so bili učenci navdušeni nad zanimivimi predstavitvami in knjigami. Iskrena zahvala za njihovo srčnost in prijazen odziv na vabilo pa gre zagotovo vsem gostom, ki so učencem z veseljem predali nekaj svojega znanja in izkušenj. Učenci in učitelji so z zanimanjem prisluhnili njihovim predstavitvam.

Eden izmed plakatov.

Več si lahko ogledate v spodnji galeriji:

(Visited 41 times, 1 visits today)