MAJ, JUNIJ (2022/2023)

SLIKANICE Z VELIKIMI TISKANIMI ČRKAMI

Susannah LLoyd: Tukaj so zmaji

Vitez ima zemljevid, na katerem piše: »Tukaj so zmaji.« Odpravi se naravnost do mesta, ki je označeno z velikim »X«. Mimo zaklada, sumljivih kosti in veliko znakov, ki mu govorijo, naj se vrne, toda ne najde niti enega zmaja …

 

Julia Breitenöder: Poni na obisku (1. bralna stopnja Knjigoljub)

V mesto pride na obisk prav poseben gost – poni. Na balkonu stanovanja mu hitro postane dolgčas, zato ga je treba peljati ven. Toda kaj sploh lahko počneš s ponijem v mestu? Gre lahko na avtobus? Se sme z njim jahati po parku?

 

Leope Pascal Nöldner: V deželi dinozavrov (1. bralna stopnja Knjigoljub)

Maja in Timi na sprehodu v gozdu najdeta nenavadno kost. Ko se je dotakneta, se začne svetlikati in bliskati – v trenutku se znajdeta sredi goščave v pradavnini! Vsepovsod okoli njiju so le velikanske praproti, ovijalke, korenine, pa tudi … dinozavri.

 

Erhard Dietel: Nova nogometna žoga

Tomi je dobil svoje prvo spričevalo in očka mu je za nagrado podaril novo nogometno žogo. Tomi bi jo seveda takoj rad preskusil. Kdo bo z njim igral nogomet? Z zvestim pasjim prijateljem se odpravita poiskat soigralce …

 

Helena Kraljič: Muca Mija in prijatelji v slikopisu

V slikopisu slike nadomeščajo nekatere besede. Zgodbe v slikah, ki so pred vami, so namenjene že predšolskim otrokom. Tako lahko tudi otroci, ki še ne znajo brati, sodelujejo pri glasnem branju. Otrokom, ki že samostojno berejo, pa bo slikopis v pomoč in zabavo. Štiri napete dogodivščine dobro poznane in priljubljene Muce Mije in njenih prijateljev.

 

Helena Kraljič: Piki išče dom

Preberite zgodbo o psičku Pikiju. O psičku, ki ga je poštar Matjaž našel pred vrati. Zgodbo, kjer bodo otroci spoznali, da je psiček živo bitje, za katero moramo lepo skrbeti in ki nam marsikdaj vzame več časa, kot smo pričakovali.

 

 

SLIKANICE

Helen Stephens: Kam skriti leva

Slikanica Kam skriti leva ali kako lahko majhna deklica skrije velikega leva? Ni enostavno, a Iris se potrudi. Navsezadnje mamici in očku ne bi bilo všeč, če bi imeli leva v hiši. A kako dolgo lahko skriva svojega leva?

Vesna Radovanovič: Tri zlata jabolka

Vesna Radanovič je v pravljici Tri zlata jabolka spretno vpletla poznane motive iz legend o sv. Nikolaju ter njegovih atributih (simbolnih predmetih) in o pomenu miklavževanja. Avtorica je slogovno približala besedilo značilnostim ljudskega slovstva. Tipična je tudi tretjeosebna pripoved, ki je časovno zaporedna, književni prostor je v besedilu le omenjen. Poudarjeno je ljudsko število tri (tri hčere, tri zlata jabolka, trije različni poklici), prav na miklavževo pa se zgodi čudež, ki pripelje zgodbo do srečnega konca.

 

Peter Svetina: Kako je gospod Feliks spregledal samega sebe

Gospod Feliks občuduje natančen met raznašalca časopisov in se odloči, da bo poskusil tudi sam. Na kolesu, seveda. Trenira in trenira, a še preden bi vaja iz njega naredila mojstra, ga prične boleti roka. Vendar pa gospod Feliks nad časopisi vseeno ne obupa.

 

Mojiceja Bonte: Včasih raje lenarim

Včasih sem rad v veseli družbi, spet drugič sem raje sam. Včasih jočem od žalosti, spet drugič pa od veselja. Včasih je tako, spet drugič je drugače. A vselej je prav. Zato ostani igriv in zvedav. Otrok skozi različna razpoloženjska stanja spozna, da pri opravljanju neke dejavnosti lahko sledi svojemu notranjemu občutku. 

 

Mojiceja Bonte: Razgibanka

Da bi živali preživele, morajo biti vsak dan aktivne. Preveri, kaj počnejo in jih posnemaj v njihovem gibanju. Zgodba želi poudariti pomen gibanja za zdravje telesa in duha. Otroke in starše spodbuja, da vsak dan nekaj časa namenijo telesni vadbi. V knjigi bo bralec našel tudi predloge, kako skozi igro in različne vaje ohranjati dobro telesno pripravljenost.

 

Mojiceja Bonte: Dobrodošel v gozdu

Gozdna vila te bo popeljala v gozd in ti pokazala, kaj vse lahko v njem občuduješ. Pridruži se ji na poučni dogodivščini! Bralca bo zgodba popeljala v gozd in mu predstavila vse, kar se v njem nahaja. Namen knjige je, da najmlajše ozavešča o pomembnosti gozda za našo družbo in zakaj moramo skrbeti zanj. Otroci bodo hkrati tudi spoznali, kako se v gozdu vesti, da s svojim ravnanjem ne bi povzročali škode in vznemirjali gozdnih živali.

 

Jeanne Willis: Se boš poročila z mano, krtica?

Ptiček in krtica sta zaljubljena, vendar njuna ljubezen ne more trajati. Ptiček živi visoko na drevesu, krtica pa pod zemljo. In čeprav se imata rada, njuna ljubezen ni dovolj, da bi ostala skupaj. Zgodba otroku sporoča, da še tako močna ljubezen včasih ni dovolj, da bi premagal ovire, na katere sam nima vpliva. Izvedel bo, da njegova prizadevanja včasih ne bodo zadostovala, da bi dosegel cilj.  

 

Davide Cali: Izdelal bom mamo-robota

Tvoja mamica nima vedno časa zate. Prav tako ti ne dovoli čisto vsega. Mama-robot pa ti je vedno na voljo. In predvsem te nikoli ne graja, sicer jo lahko izklopiš z daljinskim upravljalnikom! Toda ali mama-robot tudi tako lepo diši kot tvoja mamica? Te lahko tako dobro pocrklja, kot zna le ona? Zgodba želi otrokom pokazati, da tehnologija ne more nadomestiti človeške topline in da nobena mamica ni popolna.

 

Valeri Gorbachev: Niki in strašni volkovi

Zajčico Niki sredi noči lovi sto volkov. Čeprav ji mama zagotavlja, da so bile le grde sanje, Niki ne more spati. Bo mami uspelo pregnati volkove? Vsak otrok se včasih sreča s tem, da zaradi groznih sanj ne more zaspati. Knjiga otrokom sporoča, da so jim v takih primerih starši vedno na voljo in da se ob njihovi prisotnosti lahko počutijo varne.

 

Jure Preglav: Pogoltni zmaj

V goro nad vasico se nekega dne naseli ZMAJ!
Strašen in požrešen zmaj.
Odrasli vijejo roke in prestrašeno tekajo v hiše.
Otroci se pa domiselno lotijo težave – kako nahraniti pogoltnega zmaja, da bodo lahko spet mirno in veselo živeli.

 

Roman Treven: Mamut Rudi

Nekega lepega dne je romar Nikolaju podarili Jakobovo školjko. Iz nje je sredi noči trobental sam mamut! Si morete misliti? Kam je mamut odpeljal Nikolaja in kaj se je zgodilo v Kamniku, odkrijte sami. Mogoče med iskanjem odkrijete tudi Veronikin zaklad? Avtor se v pravljici poigrava z ljudskimi izročilom in dediščino Kamnika ter simbolično išče prostor kamniškemu mamutu.

 

Rachel Bright: Volkec išče svoj dom

Volčji mladiček Val ne mara, da bi mu kdorkoli pomagal. Vse stvari hoče narediti sam. Ko pa se neke mrzle noči izgubi, spozna, da včasih potrebujemo prijateljsko pomoč. Zanimiva zgodba o tovarištvu, ki sta jo ustvarila avtorja nagrajenih uspešnic, katere so navdušeno sprejeli bralci in kritiki.

 

Rachel Bright: Objemozaver

Nekega sončnega dopoldneva se Objemozaver prvič sam odpravi v svet. Ko spozna nove prijatelje, je zelo navdušen! A kmalu se med igro dinozavrčki sporečejo. Bo Objemozavru uspelo, da se bodo vsi skupaj spet zabavali? Avtorica Leva v srcu je napisala veselo hvalnico prijaznosti, ki lahko spremeni svet.

 

 

C – CICIBANI (LEPOSLOVJE ZA 1. VIO)

Žiga Valetič: Knjižni tat (SuperVid; 2. del)

Vid sedi v šolski knjižnici, ko sliši, kako nek fant brska po polici in z nje vzame knjigo, ki pa si je ob odhodu ne izposodi. Knjižni tat! Vid tuhta, kdo bi to utegnil biti in, predvsem, kaj je njegov motiv za takšno ravnanje. Ko se mu posveti kako in kaj, tuhta, kako bi se lahko knjiga vrnila v knjižnico, ne da bi bil ob tem storilec razkrit. Njegov načrt vključuje šolski dogodek Velika knjižna izmenjava, ki se res odvije po njegovih pričakovanjih – konec dober, vse dobro.

 

Eva Marinčič: Sivko na potepu po Plečnikovi Ljubljani

Kot vsak pravi kuža tudi Sivko ne mara dolgčasa. Ker je njegov gospodar Jože Plečnik zelo zaposlen arhitekt, ki kar naprej riše načrte, se Sivko včasih kar sam odpravi na potep po mestu. Pozabljen klobuk in odprta vrata so dober izgovor za Sivkovo raziskovanje Plečnikove Ljubljane. Mestna dogodivščina psičku spremeni življenje! Domov se Sivko ne vrne samo z Jožetom Plečnikom, temveč s še enim, nepričakovanim prebivalcem Plečnikove hiše. Bosta s Sivkom lahko postala prijatelja?

 

Wilhelm Busch: Picko in Packo

Pripoved v verzih o dveh nabritih fantih, ki nas skozi svoje vragolije in norčije popeljeta v slikovit, predvsem pa hudomušen svet otroštva in odraščanja. Z leti sta fanta postala strašno popularna, njuna zgodba, polna črnega humorja, pa je tako rekoč ponarodela. Buscheve ilustracije mnogi štejejo za predhodnice stripa.

 

P – PIONIRJI (LEPOSLOVJE ZA 2. VIO)

Primož Suhodolčan: Ranta in košarkatorji

Ranta in Smodlak se neskončno veselita počitnic, ko bosta imela ves čas samo zase. Ko je njuna pamet že povsem razpuščena, udari na plan novica, da so ukinili njihov klub in da Sokolov ni več. Le kaj to pomeni? Ranta se odloči, da vzame usodo v svoje roke … Seveda pa pri tem ne gre brez Metke, starih dobrih prijateljev, slastnih sendvičev in nepremagljivih – košarkatorjev. In kako se je vse skupaj končalo? Pravzaprav se še nadaljuje, saj se ta zgodba v resnici nikoli ne konča …

 

Kristina Ohlsson: Primer srhljive sence (Agencija za duhove)

V stanovanju gospoda Franka straši. Ponoči ne more spati, saj nekdo razbija posodo v kuhinji, prižiga in ugaša luči ter meče knjige iz knjižne omare. Kaj se dogaja? Hoče duh kaj povedati? Elza in Kale, strokovnjaka za duhove, bosta razrešila to nenavadno uganko!

 

Boris Karlovšek: Anabel

Anabel je enajstletna deklica, katere svet se nenadoma poruši, ko njenega očeta odpeljejo v zapor. Učenka šestega razreda se mora nenadoma spopasti s težavami v družini. Za nameček se je loti še starejši učenec Tijan, ki se mu je zamerila, ker je zaščitila prvošolčka, žrtev ene številnih Tijanovih objestnosti. Fant se Anabel s pomočjo sošolcev maščuje in ji zagreni šolske dni.

 

Boris Karlovšek: Anabel 2

Minilo je leto dni. Anabel obiskuje sedmi razred, a nad njo še vedno visi Tijanova senca. Anabelina prijateljica in sošolka Mojca pade pod njegov vpliv in za Anabel se ponovijo težki dnevi. Tijanov načrt se na srečo ne uresniči. Kratko to pot potegne Anabelina prijateljica Mojca.

 

Boris Karlovšek: Zlate zvezde

To je roman o zgodovini celjskih knezov in Habsburžanov. Med seboj so imeli neporavnane račune, tudi z dragocenostmi, ki so jih hranili. Ena takih stvari je bil neprecenljivo dragoceni meč z imenom Zlate zvezde. Ker pa je bila dolgo, dolgo skrivnost, kje se nahaja, se trije odraščajoči otroci skupaj s pomočjo odraslih, lotijo njegovega iskanja. 

 

Sebastijan Pregelj: Coprnica pod gradom

Martin je oproda znamenitega Janeza Vajkarda Valvasorja. V prvem delu nove knjižne zbirke spoznamo življenje na gradu Bogenšperk, kjer so zbrani številni učenjaki in obrtniki. Njihovo delo zmoti novica o pobegli čarovnici, kmalu zatem izgine kuharičina hči Katarina. Možje organizirajo iskanje in skupaj se odpravijo z gradu, le Martin odide po svoje. Po izjemno uspešni seriji Zgodbe s konca kamene dobe, ki se dogaja v času koliščarjev, je Sebastijan Pregelj začrtal novo serijo. Postavlja jo v čas Valvasorja in ima podlago v zgodovini (slovenskih krajev), ki pa je domišljijsko pregnetena v napete prigode.

 

 

M – MLADINA (LEPOSLOVJE ZA 3. VIO)

Xavier-Laurent Petit: Medvedarjev sin

Ciprian je vajen, da njegova družina nikoli ne ostane dolgo na istem kraju. Očetu pomaga pri »borbah« z medvedom, po zadnjem nastopu pa se hudo zaplete. Njegovo družino preganjajo policija in lokalni prebivalci, zato je po spletu okoliščin primorana sprejeti ponudbo dveh neznancev in se zateči v Pariz. Vendar se obljube o boljšem življenju izkažejo za lažne in družina je za preživetje prisiljena delovati v kriminalnem podzemlju, ki ga vodi lokalna mafija. Nekega dne Ciprian v parku opazi igralce šaha. Igra ga povsem prevzame, sploh zato, ker jo je sposoben odigrati v glavi, čeprav o šahu ne ve ničesar. To pa je začetek popolnoma drugačnega življenja …

 

Jaanus Vaiksoo: Čevelj št. 39

Pavel je simpatičen petošolec, ki ima rad matematiko in ga nasploh zanima veliko stvari. Njegovi starši so zelo zaposleni, zato je večinoma sam. Ko se nekega dne pred starejšima fantoma skrije v nenavadno trgovino s čevlji, hkrati pa spozna še malce čudaškega Arturja in njegovo hčerko Mino, njegovo življenje naenkrat postane zelo razburljivo. Kdo je gospod, ki vsak dan kupi popolnoma enake čevlje št. 39? In kaj ima za bregom? Z Mino sta odločena, da bosta skrivnosti prišla do dna, sploh ker Pavel tudi na lastni koži ugotovi, da je pomerjanje čevljev v tej posebni trgovini nenavadna, pravzaprav že kar čarobna izkušnja.

 

Bren MacDibble: Jaz, čebela

Mirabela živi s sestro in dedkom na sadjarski kmetiji  zunaj mesta. V svetu, kjer so prave čebele izumrle, najspretnejši otroci plezajo na sadno drevje in ročno oprašujejo rastline. Mirabela trdo dela, najbolj od vsega bi namreč rada postala čebela. Življenje na kmetiji ni lahko, vendar je dovolj hrane, dovolj časa  za spanje, predvsem pa veliko ljubezni. Potem  pa na kmetijo pride njena mama in jo odpelje stran  od vsega poznanega, v neznan mestni vrvež. Čeprav je Mirabela drzna in iznajdljiva, bo morala za dosego svojih sanj zbrati ves pogum …

 

Igor Karlovšek: Ognjeni trije: Na sledi (2. del)

V prvem delu sage Ognjeni trije: Izgon so trojčki Vuk, Vlad in Plamen okusili mladostno ljubezen. A tako narava kot ljudje, povezani v plemena, včasih predstavljajo zatočišče, drugič pa pokažejo zobe. Živa, Plamenova ljubezen, je končala v prepadu, Zoro, ki se je zbližala z Vladom, so ugrabili Bavarci. V drugem delu sage se Vuk, Vlad in Plamen odpravijo po Zorinih sledeh, a se ob tem zapletejo v nove medplemenske spore. Živa poskuša preživeti še eno neizprosno zimo visoko v hribih. Vseskozi sledimo boju za preživetje, sredi katerega se lahko pretrga življenjska nit kateregakoli od naših junakov.

 

 

PESNIŠTVO

Milan Dekleva: Pesmi na recept

 

 

STRIPI

Maša Ogrizek: Luka z bloka 2 (nove dogodivščine iz Koko mesta)

Luko, Oskarja, Lili in Amirja poznamo že iz stripa Luka iz bloka. Sedaj pa v knjigi Luka iz bloka II znova spremljamo njihove dogodivščine v šoli, na mestnih ulicah, za konec pa še na morju. Na nesrečo njihove sosede Koko Dajse se marsikatera dogodivščina odvije tudi na dvorišču, stopnišču in v stanovanjih njihovega bloka. Prijateljstvo je včasih na preizkušnji, a dobra prijateljstva prenesejo tudi kakšen razmočen zvezek ali pozabljeno vabilo.

 

 

POUČNE KJIGE ZA MLADINO (ZA 2. IN 3. VIO)

Štepanka Sekaninova: Nepozabni dogodki (Od vzpona človeštva do padca Berlinskega zidu)

Nepozabni dogodki – Od vzpona človeštva do padca Berlinskega zidu je zbir zgodovinskih postaj, ki so neizbrisno zaznamovale naša življenja. Četudi so nekatere med njimi oddaljene tisoče let, so temeljnega pomena za razvoj človeštva. 23 veličastnih dvostranskih ilustracij izriše mejnike človeške zgodovine – vse od ledene dobe pa tja do 20. stoletja.

 

Milena Mileva Blažić, Mateja Kregar Gliha, Kasilda Bedenk: Pravljična in literarna Ljubljana

Pravljična in literarna Ljubljana! Knjiga, ki jo držite v rokah, je namenjena otrokom, predvsem osnovnošolcem, pa tudi dijakom, da skupaj s svojimi starši, učitelji ali mentorji na sprehodih, izletih, ekskurzijah in obiskih odkrivajo nove plati naše prestolnice, ki odsevajo v literarnih delih slovenskih (predvsem mladinskih) avtorjev iz različnih obdobij.

 

Sarah Banville: Pošasti: 100 čudaških bitij z vseh koncev sveta

Pošasti prihajajo … Tesno zaprite okna in poglejte pod posteljo! V snegu poiščite velikanske stopinje, v temnih gozdovih prisluhnite zavijanju, ob katerem vam zledeni kri, jadrajte po oceanih, na dnu katerih se skrivajo orjaški lignji, in prisluhnite škripanju, ko se odpirajo vrata omare. Na vsakem kontinentu obstajajo zgodbe o pošastih, ki prerastejo v mite, ki burijo domišljijo. Nekatere pošasti boste prepoznali, jih vzljubili, druge boste zasovražili. Vse pa vam obljubljajo grozljive zgodbe in srhljive sanje. Spoznajte 100 razlogov za spanje ob prižgani luči.

 

 

L – SVETOVNO (SVETOVNO LJUDSKO SLOVSTVO)

Italo Calvino: Italijanske pravljice 1 in 2

Italijanski pisatelj Italo Calvino (1923 ̶1985) je po vzoru bratov Grimm leta 1956 pripravil obsežno zbirko italijanskih ljudskih pravljic. Ob stoti obletnici avtorjevega rojstva je izšel tudi v slovenščini celoten prevod te bogate in raznolike pripovedovalske klasike. V prvi knjigi je 100 pravljic in izčrpna spremna študija pisatelja Itala Calvina. Mojstrske ilustracije so delo Ane Zavadlav, ki je za izvirne knjižne ilustracije prejela Levstikovo nagrado 2023.

 

 

SLOVARJI

Moj albanski slikovni slovar

 

(Visited 11 times, 1 visits today)
Dostopnost