ZIMA (2022/2023)

SLIKANICE Z VELIKIMI ČRKAMI

Poppy Bishop: Ko me pogrešaš, mi pošlji poljubček

Napočil je prvi šolski dan in Brin noče stran od mamice. Toda Brinova mamica pozna skrivnost: lahko si pošiljata čarobne poljubčke! Tako bo mamica ves čas ob Brinu, tudi ko ne bosta skupaj.

 

Nina Kokelj: Čarovnija (Zbirka Čebelica)

Očka bere časopis, hčerka riše na tleh in zdolgočaseno pogleduje okoli. »Igrat se grem,« reče. »Vzemi dežnik!« odgovori očka in njuna igra v poetični slikanici z veliko dogajanja in skoraj brez besed se začne.

 

Jaka Kraljič: Vozila v slikopisu

Knjiga združuje dve zgodbi o vozilih, tisto o Traktorju Janezu, ki praznuje rojstni dan in drugo, ki pripoveduje o Avtomobilu Čarliju, ki ni povsem prepričan, kakšno je njegovo poslanstvo.

 

SLIKANICE

Julia Donaldson: Hudobci

Tokrat nas avtorski tandem, ki je ustvaril Zverjasca, Zverjaščka in še mnogo drugih odličnih slikanic, popelje v deželo hudobcev, med duhove, trole in čarovnice. Potem ko se k njim preseli deklica, polna sočutja, veselja in odprtosti, se začne dežela vse spreminjati. Hudobci ji hočejo nagajati, vsak na svoj način. Hudobci so grdi in zli, zato kar tekmujejo, kdo bo hujši.

 

Julia Donaldson: Zog in leteča zdravnika

Leteča zdravnika z Zogom jadrata nad podeželjem in zdravita morsko deklico, leva, samoroga. Ali bodo skupaj lahko rešili kralja, ki ga je napadla neznana bolezen? 

 

 

 

Julia Donaldson: Žiga in njegova najljubša knjiga

Žiga je navdušen bralec. Uživa v branju pustolovskih in fantazijskih zgodb, pripovedkah o neverjetnih živalih, čudesih iz leksikona …

 

Aksinija Kermauner: V vrtincu zgodb; O deklici s skotopičnim sindromom oz. s sindromom Helen Irlen

Zgodba govori o deklici Lari, ki se je mučila z branjem, dokler ni dobila pomoči z metodo Irlen. Dotakne se srca in duše, saj Lara doživlja bolečino in ponižanje, ko ji v šoli kljub trudu ne uspe. Za svoje bralne težave krivi sebe in je navdušena, ko ugotovi, kako tudi ona lahko bere kot ostali sošolci, ki so dobri bralci.

 

Majda Koren: Čarobna kost (Zbirka Čebelica)

Zabavna zgodba o prikupnem pasjem detektivu

 

Darka Mazi: Luka izgubi očka

Zgodba odpira temo smrti, ki se je po navadi vsi izogibamo. Skozi pripoved spremljamo dečka, ki ob umiranju svojega očeta išče nove oblike aktivne komunikacije z njim.
Z očetovo boleznijo in smrtjo se sooča ob svoji mami ter skupaj z njo. Odkrivata načine poslavljanja od ljube osebe in izkušata načine soočanja s svojo žalostjo, ki ju ujame nepripravljena.

 

Paul McCartney: Velededijeva zelena podmornica

Sir Paul McCartney, legendarni glasbenik in Beatles, je napisal že drugo knjigo za otroke, v kateri kot glavni junak spet nastopa Velededi s svojimi vnuki. Po razburljivem popotovanju prvega dela se Velededijiu tokrat pridružuje še junaška Velebabi, ki je seveda najboljša v reševanju zagat, igranju na harmoniko in petju uspavank.

 

Lisa Papp: Zoja in Zlatko na preizkusu

Zoja in Zlatko se vračata! Zlatko je zdaj dovolj star, da postane terapevtski pes, vprašanje pa je, ali bo simpatičnemu paru tudi zares uspelo opraviti preizkus.

 

Michael Whaite: Bagerozavri gredo na Mars

Bagerozavri v slikanici! Pravkar potujejo na planet Mars, kjer bodo pomagali Terenozavrom! So za luno, le kaj bodo tam počeli? 3 … 2 … 1. Pridružimo se jim in poglejmo! Zabavna zgodba v rimah, polna čudežnih strojev in vesoljskega smeha!

 

Anja Štefan: Medved in klobuk

Močna in slikovita zgodba dveh izjemnih ustvarjalk Anje Štefan in Ane Zavadlav, v kateri spremljamo hudomušnega medveda, ki ima nov, prelep rdeč klobuk. A nekega dne mu ga odpihne veter … Medved steče za njim, pa ga ne more ujeti. Pridruži se mu volk, potem lisica, za njo zajček in za zajčkom še miška. Vsi tečejo in vsi upajo, da bodo ujeli medvedov klobuk.

 

 

C – CICIBANI (LEPOSLOVJE ZA 1. VIO)

Tina Arnuš Pupis: Nad gozdom se nekaj svetlika

Iz neznanega plovila, ki pristane sredi gozda, izstopijo medved, lisica in zajec z rdečimi smrčki. Gozdni medved, lisica in zajec, ki jih sprejmejo pod svoje strehe so seveda radovedni: kdo so, od kod prihajajo in … zakaj se tako skrivnostno in nenavadno obnašajo? Kmalu pride na dan strašna resnica o Gozdnem planetu, ki vključuje polhe. Obisk neznancev se konča z obiskom polha, in tudi to srečanje je, tako kot ostala, vse prej kot običajno.

 

Sally Rippin: Hej Jaka! Gasilsko vozilo

Zoja in Zlatko se vračata! Zlatko je zdaj dovolj star, da postane terapevtski pes, vprašanje pa je, ali bo simpatičnemu paru tudi zares uspelo opraviti preizkus.

 

Žiga Valetič: Past v razredu (SuperVid)

Vid je slaboviden, a hodi v običajno šolo in ima, kot pravi njegov dedek, tretje oko. Včasih zazna stvari, ki jih drugi ne, in tako stre tudi kakšen detektivski oreh. Past v razredu je prva knjiga iz nove zbirke SuperVid. Glavni junak v uvodni zgodbi razvozla, kdo je zaslužen, da so slike sošolk in sošolcev končale v snegu. Skrivnostno in nabrito!

 

C – POUČNE KNJIGE ZA CICIBANE

Marnie Willow: Ko odrastemo, bomo inženirji

Mali nadebudneži imajo velike sanje. Videti je, kot da se samo igrajo s kockami, a v resnici čisto zares gradijo nebotičnike in snujejo sila hitre dirkalne avtomobile. Spoznajte poklic inženirja in zanetite iskrico strasti, ki bo tlela vse življenje.

 

Marnie Willow: Ko odrastemo, bomo veterinarji

Mali nadebudneži imajo velike sanje. Videti je, kot da se samo igrajo s kockami, a v resnici čisto zares gradijo nebotičnike in snujejo sila hitre dirkalne avtomobile. Spoznajte poklic veterinarja in zanetite iskrico strasti, ki bo tlela vse življenje.

 

Marnie Willow: Ko odrastemo, bomo astronavti

Mali nadebudneži imajo velike sanje. Videti je, kot da se samo igrajo s kockami, a v resnici čisto zares gradijo nebotičnike in snujejo sila hitre dirkalne avtomobile. Spoznajte poklic astronavta in zanetite iskrico strasti, ki bo tlela vse življenje.

 

 

M – MLADINA (LEPOSLOVJE ZA 3. VIO) 

Kate Constable: Januarske zvezde

Clancy in njena starejša sestra Tash obiščeta dedka, ki po možganski kapi ne govori več, in ga po nenavadnem spletu okoliščin »ugrabita« iz doma za starejše. V želji, da mu poiščejo boljši dom, se skupaj podajo na drzno in pustolovščin polno popotovanje, na katerem ne manjka neobičajnih preprek. Predvsem pa je iskanje odtujenih družinskih članov, ki bi lahko priskočili na pomoč, pravi zalogaj, saj so se po babičini smrti razkropili na vse konce. Toda Clancy je vse bolj prepričana, da je s svojimi skrivnostnimi znamenji z njimi na poti tudi babica …

 

Kristina Gudonyte: Dnevnik poredne punce

Glavna junakinja Kortina je uporniška petnajstletnica. Nenehno laže, pogosto se izgublja v fantazijah in se jezi na svoje bližnje. A bi pritegnila pozornost prijateljev, začne govoriti o tem, da je noseča. Zaplete se v kriminalna dejanja, zbeži od doma, nenadoma pa se sooči z resnično tragedijo – s smrtjo bližnje osebe.

 

Helen Harvey: Emmy na potezi

Emmy je zvezda računalniških iger, kjer igra ognjeno elementarko z magmatskimi kremplji in plamenečo sapo. Ko njen gejmerski video predstavijo na naslovni strani Otokka, na tisoče oboževalcev hiti, da bi si ogledali njen boj s Kraljico gošče. Po drugi strani pa življenje v šoli ni enostavno – še posebej, ko se Kraljica zlobe, Vanessa, odloči, da je Emmy čudakinja, ki grdo piše, ima grozen občutek za modo in nima očeta. Emmy je že premagala Kraljico gošče, zdaj pa je na potezi, da se dvigne na naslednji level in za vse večne čase premaga Kraljico zlobe.

 

Špela Frlic: Bleščivka

Ko v naselje Bleščivka priropota rdeča katrca, se izza njenega volana skobaca visoka, suha ženska. Iz prtljažnika potegne nahrbtnik, s sprednjega sedeža pa pazljivo dvigne … krokodila. Kdo je ta skrivnostna Silva, zakaj je njen ljubljenček prav krokodil in kaj se dogaja na Bleščivki? Vsi ptiči so naenkrat izginili neznano kam, med bloki se pojavijo fluorescenčni kakci, nad naseljem pa se gosti zoprna megla … Skrajni čas je, da nenavadne kakce pod mikroskop, skrivnostno dogajanje pa pod drobnogled vzamejo zvedavi in bistri bleščivski otroci … 

 

Jaco Jacobs: Dober dan za plezanje po drevesih

Marnus ima dovolj tega, da je neviden, da živi v senci svojih bratov. Starejši brat je dober pri postavljanju plavalnih rekordov in lomljenju dekliških src. Mlajši brat je že zdaj premeten poslovnež, ki ga je z ukano pripravil do tega, da bo vse poletje pomival posodo. A ko se nekega jutra na pragu s peticijo pojavi dekle po imenu Leila, se začne nepričakovana pustolovščina. Marnus ima končno priložnost biti opažen. 

 

Igor: Karlovšek: Peta osebna

To je mladinski problemski roman, v katerem pa veliko vlogo igra šport. Protagonist Domen namreč živi za košarko in vse stavi na svojo svetlo košarkaško prihodnost. Videti je, kot da je le-ta povsem uresničljiva, a pisatelj ob vseh manjših in večjih težavah, ki jih ima Domen predvsem “zahvaljujoč” svojim staršem, v duhu dobre zgodbe junaku zada še en udarec, ki bi bil lahko usoden. Gre za dogajalno in čustveno napet roman prepreden s skrivnostmi, ki bralca ne spusti do zadnje strani.

 

Juan Jose Millas: Moja resnična zgodba

Obstajajo naključja? Kaj lahko povzročijo majhne, na videz nepomembne stvari, se sprašuje bralec, ki ga v svoje mreže zaprede mojstrsko napisana Moja resnična zgodba. V njej spoznamo najstnika, ki v prvoosebni pripovedi opisuje, kaj se je zgodilo, ko je nekega dne, ko se je vračal iz šole, z mosta na cesto pod seboj spustil frnikolo, s tem pa povzročil hudo nesrečo. Bo ob težavah, ki jih tudi sicer imajo mladostniki, tudi če jim ne razpada družina, zmogel živeti s svojo krivdo?

 

Bart Moeyaert: Bratje

Eden najuspešnejših belgijskih mladinskih avtorjev Bart Moeyaert se je rodil leta 1964 v Bruggeju, v Belgiji, in ker je na svet privekal kot sedmi sin, je bil njegov boter nihče drug kot kralj Baudouin I. Belgijski. Knjiga miniaturnih zgodb Bratje govori o otroštvu, polnem domislic in zvedavega raziskovanja sveta, majhnih lumparij in bratskih potegavščin, ob katerih pa je ves čas čutiti čudenje nad svetom in povezanost sedmih bratov. Ker so zgodbe kratke, bodo pritegnile bralce začetnike, in ker jih odlikujejo jezikovne vragolije, bodo v njih uživali tudi starejši, vse pa bosta navdušila toplina in humor.

Nejka Omahen Šikonja: Vihar v meni

Zakaj si želi biti Tjaša nevidna? Je Viktorija res boljša od drugih? Je Urbanova strast še vedno nogomet? V koga se zaljubi Anej? Kakšne skrbi ima Erika, koga ne mara in kdo ji je všeč? In kaj se plete po glavah staršem in učiteljem? Seveda je povsem nemogoče, da najstniki na koncu šolskega leta ne bi bili drugačni kot na začetku.

 

Terry Pratchett: Miceni svobodni možje (roman o Faniki Trpin)

Neizmerno priljubljeni in s številnimi nagradami ovenčani angleški pisatelj Terry Pratchett je po vsem svetu najbolj znan po obsežni seriji fantazijskih romanov o svetu Plošče. Tudi knjiga Miceni svobodni možje je umeščena v ta svet in zdaj jo lahko v prevodu Boštjana Gorenca končno beremo v slovenščini. Fanika se zdi čisto navadna deklica, a njen pogled na svet je drugačen. Vidi stvari, ki jih drugi ne. Na primer povodno pošast in micene modre možiclje, ki se menijo o kraji ovac.

 

Angie Thomas: Thug; Vse se vrača

Starr Carter je razpeta med dva svetova: revno soseščino, v kateri živi, in bogataško predmestno šolo, ki jo obiskuje. Krhko ravnovesje med tema dvema svetovoma se poruši, ko pred njenimi očmi umre njen najboljši prijatelj iz otroštva. Neoboroženega Khalila ustreli policist. Kmalu zatem se njegovo ime pojavi na naslovnicah časopisov – eni o njem pišejo kot o gangsterju, drugi trdijo, da je preprodajalec drog, na ulicah pa vre. Bo policist odgovarjal za Khalilovo smrt ali pa bo ta ostala nekaznovana?

 

 

POUČNE KNJIGE

Guinnessova knjiga rekordov 2023

 

 

 

 

 

PESNIŠTVO

Feri Lainšček: Ne

POČIVAM Ne, nimam zdaj časa. Cel dan že počivam. Se nič mi ne ljubi in tega ne skrivam. Prav nič me ne mika in nimam sploh volje. Je tudi ne rabim, brez nje mi je bolje. Lahko pa, če vztrajaš, napraviš kaj zame. Blag čaj mi pripraviš, daš vzglavnik pod rame.

 

Vinko Möderndorfer: Babica  za lahko noč

Babica, ki ne zna peči piškotov? Ki, meni nič, tebi nič, poštarju izmakne kolo? Ki lahko mirno grize čokolado, ker ima zobe tako ali tako spravljene v kozarcu? Takšna je babica v imenitni novi pesniški zbirki Vinka Möderndorferja, v kateri bomo srečali tudi fine zaljubljence, pravljico, ki spremeni poklic, poredno žlico, zanimiva vprašanja in še bolj zanimive odgovore. Duhovita knjiga za babice, vnuke in ostale družinske člane!

 

Vinko Möderndorfer: Romeo in Julija iz sosednje ulice

Kdo so sodobni Romei in Julije? Fantje in punce iz šolskih klopi, ki se srečujejo s prvimi zagledanostmi in privlačnostmi, pa tudi z lastno sramežljivostjo in nesamozavestjo. Prostori v pesmih so šola, ulica ali dom, narava pesmi pa sega od izjemno duhovitih preko toplih in prisrčnih do tudi bolj resnih. Pesnik ob tem pokaže veliko posluha za mlade in njihove drobne srčne tegobe ter srečanja, ob katerih se iskri. 

 

 

STRIPI

Ivan Mitrevski: Žanov super mega fantastični potep po zgodovini Slovenije

Zbirka kratkih stripov o pomembnih in manj pomembnih epizodah iz zgodovine Slovenije od pradavnine do polpretekle zgodovine. Priporočljivo za otroke in odrasle od druge triade naprej. Pri nastanku je sodelovalo 16 slovenskih muzejev in ena galerija, ki so na koncu knjige tudi kratko in jedrnato predstavljeni. Zabavno! Poučno! Fulšponsko! 
Dav Pilkey: Pasji mož: Materin vrh (10. knjiga)
Medtem ko Pasji mož okreva po nesreči na stranišču in zaradi tega nosi sramotni luster sramu, skuša zlobnež Dedi s pomočjo Velikega Joža pobegniti iz ječe. Končno je namreč spisal svoj zlobni načrt in za uresničitev potrebuje samo še dve sestavini: živo razpršilo in rastni sprej. Ko Peterček po televiziji razkazuje svoj skrivni laboratorij, Dedi med pripomočki pogube zagleda tudi iskani sestavini. Bo prišel do njiju in kaj se bo zgodilo, če se pri tem vmešata najbolj grozovito zlobna srkca na svetu?
UGANKE
Jelena Isak Kres: Sonce na dlani (Zbirka Čebelica)
Zabavna knjiga štirivrstičnih pesmic in ugank
(Visited 50 times, 1 visits today)
Dostopnost