JANUAR–APRIL (2022/2023)

SLIKANICE Z VELIKIMI ČRKAMI

Henriette Wich: Živali na olimpijadi (Predbralna stopnja Knjigoljub) – slikopis

Knjigice iz zbirke Knjigoljub pospešujejo bralno razumevanje in motivacijo za branje. Za vse tri prebrane knjige in izpolnjena gesla predbralne stopnje prejme bralec namensko priznanje. Gesla lahko vnesete na spletni strani hisaknjig.si/knjigoljub.

 

Maja Von Vogel: Samorogov gozd (Predbralna stopnja Knjigoljub) – slikopis

Knjigice iz zbirke Knjigoljub pospešujejo bralno razumevanje in motivacijo za branje. Za vse tri prebrane knjige in izpolnjena gesla predbralne stopnje prejme bralec namensko priznanje. Gesla lahko vnesete na spletni strani hisaknjig.si/knjigoljub.

 

Alexandra Fischer-Hunold: Prijateljica za Mio (Predbralna stopnja Knjigoljub) – slikopis

Knjigice iz zbirke Knjigoljub pospešujejo bralno razumevanje in motivacijo za branje. Za vse tri prebrane knjige in izpolnjena gesla predbralne stopnje prejme bralec namensko priznanje. Gesla lahko vnesete na spletni strani hisaknjig.si/knjigoljub.

 

Žiga Kosec: Muca na potepu – slikopis

Slikopisi, zbrani v tej lepi slikanici, bodo otroku olajšali prve korake v svet branja. Preprosta, a zelo sočna besedila o miški, muci, zvončku, škratu, soncu, čarovnici, o babici zimi so zapisana z velikimi tiskanimi črkami, besede, ki manjkajo, pa nadomeščajo prikupne sličice.

 

Slavko Pregelj: O fantu, ki je imel rad ptičke

Druga slikanica o fantu Tarasu je polna veselja in rahločutnosti. Zgodba, zapisana z velikimi tiskanimi črkami, in privlačne podobe vabijo otroke k prvim bralnim korakom. V čudežni svet branja, pripovedovanja in pisanja.

 

 

SLIKANICE

David Walliams: Bavbav Brunda

Hudomušna slikanica o severni medvedki, ki se nenadoma znajde v prav posebni druščini na drugem koncu planeta.

 

Rob Scotton: Cofek in pozabljena knjiga

Ko Cofek odkrije, da ni pravočasno vrnil izposojene knjige v knjižnico, se boji, da ga bodo zaprli v zapor! Naredi vse, kar lahko, da bi se izognil knjižnici.

 

Mojiceja Bonte: Kako se je sovica znebila žalosti

Malo sovico so napadle žalostne misli. Želela se jih je znebiti, a ji kljub prijateljem, ki so ji skušali pomagati, to ni uspelo. Potem pa je mimo priletela muha Enodnevnica in ji ponudila rešitev.Otroci preko zgodbe spoznajo, da se vsakdo občasno spopada z neprijetnimi občutki in mislimi, a da vedno obstaja način, kako se jih znebiti. 

 

Mojiceja Bonte: Kako se je Uhec rešil ustrahovanja

Zajček Uhec se znajde v veliki stiski. A če o njej spregovori, mu bo lisica Šuna, ki ga ustrahuje in izsiljuje, polomila vse štiri tačke. Toda ko ga zalotijo pri kraji korenja, mu ne preostane drugega, kot da končno spregovori. Zgodba bralca spodbuja, naj svoje težave nekomu zaupa in naj ne čaka, da se začnejo kopičiti. Spodbuja ga k razmišljanju, da za vsako težavo obstaja rešitev in da mu pri iskanju le-te lahko pomagajo tudi drugi.

 

Polona Šergon: Ko gre volk na dopust

Zgodba bralca seznani s pomenom velikih zveri v prehranjevalni verigi in posledicami, do katerih lahko pride, če se podre ravnovesje v naravi.

 

Marcus Pfister: Mavrična ribica se ne boji več

Ko nas je strah, se zdijo stvari drugačne, kot so v resnici. To je na lastni koži spoznala Mavrična ribica, ko se je pogumno podala v temno sotesko, da nabere zdravilne rdeče alge za Grbavčka.

 

Isabella Paglia: Mladički in otroci

Preživljanje časa z drugimi v miru in harmoniji je čudovito. Vendar je treba spoštovati nekaj manjših pravil, ki se jih lahko naučijo vsi mali nadobudneži. V slikanici so pravila o tem, kaj v vsakdanjem življenju smemo početi in česa ne, otrokom predstavljena na šaljiv in simpatičen način. 

 

Boštjan Gorenc – Pižama: Si že kdaj jezdil morskega konjička?

»Zadnji pod vodo je gnila ikra!« Svit, Erik in Lara skočijo v vodo! Tam jih čaka celo morje dogodivščin! Pa tudi kakec, za katerega se izkaže, da je v resnici morska kumara, simpatični morski psiček, ki uživa v čohljanju, pa plesno nadarjena hobotnica … Potem opazijo, da nekaj miga v prazni vrečki bonbonov, ki so jo prej pozabili vreči v smeti … 

Anna Kang: To je (ne)popolno

Prijatelja gradita popoln peščeni grad. Toda, ali je res popoln? Zabavni liki iz knjige Ti si (nisi) majhen, dobitnici priznanja Theodor Seuss Geisel Award za najboljšo slikanico v ZDA leta 2015, se podajo na plažo, kjer ugotovijo, da je popolnost za vsakega nekoliko drugačna.

 

Ana Sitar: Velika kosmata zelena usta

Govori se, da je v gozd prišel medved, in govori se, da ima velika kosmata zelena usta. Pa jih ima res? Ko zgodba potuje od ust do ust, se lahko določeni deli in podrobnosti zelo spremenijo ali popačijo, kar utegne močno izkriviti prvotno sporočilo. Pričujoča knjiga odpira razmislek o pomenu govoric in posledicah, ki jih lahko povzročijo. 

 

Mojiceja Podgoršek: Zelena pošast

Špelina sošolka Ajda je v šolo prinesla novo punčko iz cunj, ki so jo vsi oboževali. V Špeli je to vzbudilo slabe občutke, ki se jih nikakor ni mogla rešiti. »Na pomoč« ji priskoči zelena pošast, ki ji svetuje, kako se lahko reši tegob. A tik preden se Špela nameni upoštevati njen nasvet, jo Ajda prijazno povabi, da se pride igrat z njo. In nenadoma, kakor hitro se je pojavila, je zelena pošast tudi izginila.

 

 

C – CICIBANI (LEPOSLOVJE ZA 1. VIO)

Ivan Sivec: Prešernova prva ljubezen

Slikanica je namenjena otrokom od 5. do 10. leta kot prvo srečanje z našim največjim pesnikom. V njej so na duhovit in hkrati preprost način prikazani vsi osnovni podatki o Prešernovem življenju in delu, od Poezij do Sonetnega venca, Krsta pri Savici in nastanka besedila za slovensko himno, za Zdravljico, Poudarek pa je na Prešernovi prvi ljubezni – Mariji Kljun iz Gradca – kateri se je Prešeren načrtno odpovedal, saj se je zavedal, da bi v primeru, če bi sprejel njeno igro, za vedno utonil v nemškem svetu. Tako pa se je zavestno predal – ljubezni do domovine. Besedilo in ilustracije so vpeljane na način, da Zemljo obiščejo vesoljčki, ki odkrijejo enega najbolj pomembnih Slovencev nasploh – Franceta Prešerna in njegovo neminljivo delo.

 

Nina Hundertschnee: Svinčnik profesorja Plombe: Čisto zasneženo! (3. del)

Čarobni svinčnik profesorja Plombe Hano in Henrija ponovno popelje na nenavadno potovanje! A tokrat je vse naokoli strašen mraz!
Sprva sploh ne vesta, kje sta se znašla. Dokler pred njima nenadoma ne stoji kosmati mamut – pražival iz ledene dobe! Zdaj pa se morata prijatelja podviza-ti – ko pade tema, se namreč prebudijo sabljezobi tigri …

 

Nina Hundertschnee: Svinčnik profesorja Plombe: Dinozavri…iii! (4. del)

Hani in Henriju se zdi, da sanjata. Sta res pristala pri dinozavrih? Tu prijatelja naletita na mladička dinozavra, ki se je pravkar izlegel iz jajca, a je ostal brez mame. Mu bosta lahko pomagala, da bo našel svojo čredo? Pot je nevarna – kajti nikoli ne vedo, kje nanje preži tiranozaver Rex …

 

Rose Lagercrantz: Se vidiva, ko se srečava – Zgodbe o srečni Dani

 Dani je na šolskem izletu.
Joj, kako neizmerno se razveseli, ko kar naenkrat sreča svojo najboljšo prijateljico Ello Frido na tako nepričakovanem kraju. Kaj se ne bi! Odkar se je Ella Frida preselila, se redko vidita. Tudi tokrat Ella Frida takoj vpraša:
»Kaj se bova igrali?«
Komaj se lotita zabavne igre, že se vse zaplete …

Rose Lagercrantz: Življenje po željah Dani – Zgodbe o srečni Dani

Dani ima prvič poletne počitnice – in to najboljše do zdaj! S prijateljico Elo Frido jih preživlja na morskem otoku. Tam je tako kot nikjer drugje. Vsak večer se z očkom pogovarja po telefonu. Nekega dne pa jo očka obišče. Na otok ne pride sam, saj bi rad Dani presenetil. Žal niso vsa presenečenja po željah Dani …

 

Primož Suhodolčan: Zbirka Pozor, Pravljice! : Hud planet / Doktor za osle / Kuža, zaljubljen kot pes / Pica je kraljica / Vitez brez krave

Popek ni čisto navaden fant, zna pripovedovati zgodbe o čudnih in nenavadnih stvareh. Tokrat je dobil posebej pomembno nalogo, saj mora hoditi po svetu in otrokom pripovedovati pravljice za lahko noč. Ko pove pet pravljic, ga čaka nova pomembna naloga. Le kateri otrok si ne bi želel čudežnega strojčka Željomata, seveda če dobro ve, kaj si želi. In veliko deklic bi želelo imeti pričesko kot najlepša princeska ali pa se približati čokoladnemu vulkanu.

Vas zanima, kakšne bolezni zna zdraviti Doktor za osle? Ali pa vas bolj muči radovednost, kdo je Listko rekorder in kaj čara Čarovnica iz pravljice? Če vas tudi to ne prepriča, pa morate obvezno zvedeti, kaj počne Traktor v mestu in Kaj v sebi nosi prašiček.

 

Ta knjiga je pa res prava komedija zmešnjav… Duhec Strahuhec straši podnevi, Kuža se zaljubi kot pes, Lučke so strašno čarobne, nogavice se med seboj bratijo in še Luna je lena…

Ker je 5 dobra številka, celo najboljša, je 5 pregovorov ali izgovorov za dobro prepričevanje tik pred spanjem ravno pravšnje število, da jih je Primož Suhodoločan skupaj z Urošem Hrovatom in znamenitim Popkom zavil v knjigo s petimi pravljicami. Zdaj pa: kar je zaspano, je za spat!

Ja, za pravega viteza dela nikoli ne zmanjka. Pa kdo si je to izmislil? Ha, vsaj eno preprosto vprašanje, ki je zdaj že odgovor: Primož Suhodolčan seveda, in Uroš Hrovat mu je spet držal svečo, pardon, čopič, pardon, računalnik. In je nastal Vitez brez Krave. Zagoneten do konca, ker to, da je nekaj brez, pomeni, da obstaja tudi takšen, ki je z. S čim? Z obilico dela.

 

C – POUČNE KNJIGE (POUČNE KNJIGE ZA 1. VIO)

Sophie Blackall: Če prideš na Zemljo

Če prideš na Zemljo, obstaja nekaj stvari, ki jih moraš vedeti … Živimo na različnih krajih. V vseh vrstah domov. V različnih družinah. Vsak od nas je drugačen. Vsi pa smo čudoviti. In skupaj si delimo naš čudovit planet. 

 

Ben Hubbard: Kako smo živeli v starih časih

Kaj so delali, kako so se oblačili, kdo jih je vzgajal in usposabljal za življenje? Kako so se igrali in bili razposajeni?  So bili tako zelo različni od današnjih ali pa nas s predniki druži marsikaj nepričakovanega?

 

Diarmuid Ó Catháin: Manj znana dejstva o živalih

Živalsko kraljestvo je polno zanimivih in nenavadnih živali, ki se hranijo z nogami, dihajo kar skozi rit, nekatere pa si lahko z jezikom celo ližejo ušesa. Pridruži se dogodivščini spoznavanja največjih skrivnosti živalskega sveta in napolni svojo glavo z neverjetnimi dejstvi.

 

Mojiceja Bonte: Moja Slovenija

V knjigi otrok izve osnovna dejstva o Sloveniji. O njenem nastanku, zgodovini, praznikih, naravni in kulturni dediščini ter znanih Slovencih, ki so pomembno prispevali h kulturnemu in zgodovinskemu razvoju naše države. 

 

 

C – pesmi (POEZIJA ZA 1. VIO)

Barbara Gregorič Gorenc: Kdo je bil tu?

Pesniška zbirka za najmlajše. Neizmerno ljubki in iskrivi pesniški utrinki Barbare Gregorič Gorenc in razigrane ilustracije Ane Zavadlav bodo otroke zvabili v igro, opazovanje in pripovedovanje.

Žiga Kosec: Sonce in zmaj

Prva pesniška zbirka Žige Kosca s humornimi ilustracijami Petra Škerla. Otroci in njihovi odrasli bodo uživali v odličnih rimah ter domišljijski igri besed in podob. 

 

 

P – PIONIRJI (LEPOSLOVJE ZA 2. VIO)

Margit Auer: zbirka Šola magičnih živali (10 delov):                                    1) Šola magičnih živali / 2) Same luknje! / 3) Tema! / 4) Odhod / 5) Hit ali mit! / 6) Mokro in premočeno / 7) Kje je gospod M? / 8) Totalno zatreskani! / 9) Okamneli / 10) Čisto iz sebe!

Zbirka Šola magičnih živali je hitro postala sodobno klasično čtivo za osnovnošolce. Kljub domišljijski naravi magičnih živali, pa so v središče zgodb postavljene realne okoliščine in težave, s katerimi se prej ali slej sreča vsak otrok. Zajete so tako splošne teme, kot je ohranjanje okolja, kot tudi zelo osebne, na primer prikrivanje finančnih težav, težav s sluhom …

1) Šola magičnih živali: Ida se je pravkar priselila v mesto. Upala je, da bo na novi šoli našla nove prijatelje. Namesto tega ji je skupinica deklet takoj posmehljivo vzklikala “teta Frida”. Beni je bil edini prijazen sošolec. Nova in nenavadna učiteljica, gospa Koruznik, je učence presenetila s skrivnostjo o magičnih živalih. Za Ido in Benija je skrivnost kmalu postala čudovita resničnost in dogodivščine so se začele.

2) Same luknje! Kdor ima srečo, tukaj najde najboljšega prijatelja na vsem svetu. Magično žival. Žival, ki zna govoriti. In ko je enkrat tvoja … Čeprav ne sme nihče izvedeti za Trgovino magičnih živali, se Ida in lisjak Rabat zagovorita. Kaj se bo zgodilo, če bo za to izvedela učiteljica Koruznik? Čoki si močno želi magično žival. Za vse drugo mu ni več mar: ne za šolsko gledališko predstavo ne za prepir deklet v  razredu in še najmanj za nenavadne luknje na šolskem vrtu …

3) Tema!                                                                    Tokratni okvir zgodbe je šolska noč knjige, ki se je za nekatere otroke sprevrgla v napeto pustolovščino, ko so se nenadoma znašli v srhljivi temni kleti, globoko pod šolskimi učilnicami.

4) Odhod!                                                  Spor v razredu magičnih živali! Učiteljica gospa Koruznik Staša zasači pri resnično podlem početju. Bo zdaj letel iz šole? Namesto tega pa Staš dobi govorečo žival: Rikija, neotesanega krokodila s Floride s precej hudim ustnim zadahom. Je zdaj to nagrada ali kazen? In ali je res dobra zamisel, da v šolo v naravi vzameš krokodila?

5) Hit ali mit!                                                      Razred gospe Koruznik nastopa v televizijski oddaji Hit ali mit. Tekmovanje se je začelo in vsi držijo pesti zanje. A očitno je s tem tekmovanjem nekaj hudo narobe … Bodo magične živali morda lahko razjasnile vso reč?

6) Mokro in premočeno!                           Učenci iz razreda gospe Koruznik in njihove magične živali preživljajo sončne poletne dni na bazenu in veselo čofotajo v vodi. Vsi razen Amine, ki ne zna plavati in se boji vode. Le kako naj opravi preizkus za morskega konjička? Saj se ji bodo vsi smejali! Tudi Henriju ni do druženja na bazenu. Zvedel je neprijetno novico, zaradi katere je v sporu s starši. Ker nimajo posluha za njegove želje, zbeži od doma in se skrije v gozdu. A ne ostane sam …

7) Kje je gospod M?                         Sedmi zvezek priljubljene serije Šola magičnih živali ponovno prinaša veliko risb, veliko kratkih poglavij in veliko zabave ob branju. Sporočilo gospoda Modrinjaka: Ronja in Lovro sta naslednja, ki bosta prejela čarobno žival. A je lastnik Trgovine magičnih živali nenadoma izginil. Kmalu za njim je izginila tudi gospodična Koruznik – v razredu jo nadomešča neprijazni gospod Sivec. Kaj se dogaja? Lisjak Rabbat povzame: nekaj moramo narediti! In skrivnostna dogodivščina se začne …

8) Totalno zatreskani!                            Na Osnovni šoli Zimskala se vsi pripravljajo na veliki šolski ples. Vse je v znamenju rožnate! Dogajanje okoli bližajočega plesa vrže razred gospe Koruznik povsem iz tira. Sibila bi rada plesala z Jusom, Jus bi plesal z Luno. In kaj bi pravzaprav rada Ida? Magične živali se kar ne morejo nehati čuditi. In sredi vsega tega vznemirjenja dva učenca nestrpno čakata na svojo magično žival … zabavno in vznemirljivo se odpirajo nove pustolovščine. Šola, prijateljstvo, solidarnost, vztrajnost, skrivnosti, magija, zavist, resnica in laž se prepletajo in tvorijo očarljive in zabavne zaplete. 

9) Okamneli! 
Šola Zimskala in s tem tudi razred gospe Koruznik sodelujejo na tekmovanju bistrih izumiteljev Raziskovalčeva delavnica. Otroci si resnično želijo zmagati in v svoj izum vlagajo veliko časa in energije, a jim kljub temu ne gre vse gladko od rok. Zato se čarobne živali odločijo, da jim bodo pomagale in na lastno pest skujejo načrt. A tudi njim ne gre vse po pričakovanjih, živali so okamnele in se ne zbudijo več.

10) Čisto iz sebe!                                Na Osnovni šoli Zimskala se nekaj dogaja! Fantje so čisto iz sebe, nogometni izbor bo poskrbel za razburjenje. – Nastopi magični morski prašiček. Težava: noče govoriti – in se pomeša v skupino nemagičnih, momljajočih morskih prašičkov. – In: »Ojoj, ojoj, ojoj!« stoka sova Metka. Kajti eden izmed otrok iz razreda se bo skupaj s svojo magično živaljo odselil …

David Walliams: Štvor

Kaj sploh je Štvor? To je prvovrstno prismojena, resnično nenavadna zgodba o neverjetno prijaznih starših in njuni neverjetno pošastni hčeri – in uničujočem prihodu Štvora!

 

Dav Pilkey: Kapitan Gatnik in strahotna vrnitev Zvončkohlača Cinglja (v barvah; 9. del)

Je še kaj hujšega, kot da te za vse življenje pošljejo za zapahe? Recimo to, da te iz zapora izvleče časoplovni čudak Zvončkohlač Cingelj! Naša junaka Grega in Klemen se vračata v preteklost, v čas, ko je nanju prežal težak po imenu Hanzi Hrupnik. In ker si Grega in Klemen še nista izmislila Kapitana Gatnika, se morata znajti sama. Bojo njuni možgani zadoščali, da premagata Hanzija in druge težake?!

 

Dav Pilkey: Kapitan Gatnik in razjarjeno rohnenje radioaktivnih roboboksaric (v barvah; 10. del)

Naša junaka Grega in Klemen sta bila ob koncu prejšnje knjige spremenjena v zlobna piflarska zombija, obsojena, da na veke vekov tavata po razdejanem, postapokaliptičnem planetu. Najbrž se sprašujete, zakaj neverjetni Kapitan Gatnik ni rešil dečkov pred to kruto usodo.

 

Dav Pilkey: kapitan Gatnik in tiranska tlaka turboskreta 2000 (v barvah; 11. del)

Turboskret 2000 vrača udarec! Krvoločni klozet, znan po tem, da pohrusta vse, kar mu pride na pot (najbrž tudi Hudo mravljico), je tokrat lačen … MAŠČEVANJA! Usoda človeštva na srečo znova leži v rokah Grege in Klemna ter njunega zateženega sovražnika Matevža Mevže. Ali bo moč gatograba zmagala? Bo neverjetni Kapitan Gatnik odplaknjen za vedno?

 

Dav Pilkey: Kapitan Gatnik in senzacionalna saga silnega Smrduha (v barvah; 12. del)

Grega in Klemen in njuna dvojnika, Včerajšnji Grega in Včerajšnji Klemen, se imajo prav fino. Dva gresta v šolo, druga dva pa tičita v hišici na drevesu in ves ljubi dan igrata videoigre – potem pa se zamenjajo! 

 

Andy Riley: Edvin Gizdalin in gromozovita snežna kepa (5. knjiga)

Edvinijo je zajela strašna zima. Ko cesar Nurbison svojim kmetom pokrade kurjavo in volnene kape – pač, pravica močnejšega – se ti raje preselijo h kralju Edvinu. Kaj bo storil zlobni cesar? Jasno, poiskal bo ledene pošasti in se maščeval. ž

 

Jeff Kinney: Dnevnik nabritega mulca: Usrane gate

Slava je mikavna. Vsi te strežejo do spredaj in zadaj, z leve in desne, od zgoraj in spodaj. Toda slava ima tudi slabe plati. Samo en smrkelj v nosu, ki se sveti na fotografiji v reviji, te lahko pokoplje. Grega, vedno zvit kot presta, ugotovi, da je veliko bolje, če nisi slaven, si pa zato tesni SPREMLJEVALEC slavne osebe, ki poravna vse tvoje račune. Gregov brat Robi ima skupino Usrane gate, sestavljeno iz sila netalentiranih klepcev, ki pa svojo neskončno mladostno energijo plodovito preusmerjajo v ustvarjanje trušča in besedil o telesnih izločkih. Grega se tokrat prelevi v kronista njihovih začetkov, predvsem na priprave na Bitko bendov. Z zmago na tem tekmovanju bi Usrane gate dosegle preboj in morda postale celo večji bend kot njihovi vzorniki Metalčivava … Jim bo uspelo?

 

James Patterson in Christopher Tebbetts: Strašna šola: Smola

V šesti epizodi o strašni šoli se Božo vrne tja, kjer se je vse začelo: v strašno Osnovno šolo Podmecen, kjer tokrat hodi k »posebnemu« pouku. Znajde se tudi na nogometnem igrišču – skupaj s svojim glavnim mučiteljem, Klemnom Klavcem. Toda Božo ima velikopotezne načrte, da bi bilo njegovo šolsko leto manj strašno: najprej se loti strogo tajnega umetniškega projekta, s katerim bo pretresel vso šolo, nato pa se bo, če mu uspe s svojo igro rešiti ekipo, nemara moral spopasti z nečim povsem novim: postal bo eden od popularnih otrok!

 

Kristina Ohlsson: Kamnita družina

Kamnita družina je tretji in zadnji (neodvisni) del uspešne in nagrajene mladinske trilogije o rahlo srhljivih dogodivščinah treh prijateljev iz švedskega mesteca Åhus.                                       Bliža se velika noč in Simona se veseli, da bo ves teden preživela z babico. Toda nekaj je narobe. Babica je utrujena in vsa zamišljena. Vse je še bolj čudno, ko Simona zasliši škripajoče korake iz Sobe vzdihljajev, čeprav tam ni nikogar. Na vrtu se veliki kamniti kipi skrivnostno premikajo, potem pa še tisti čudni glasovi na starih kasetah, ki Simoni šepetajo, naj pohiti, preden bo prepozno … Vprašanj je vse več in Simona prosi prijatelja Billie in Aladina, da ji pomagata razrešiti skrivnost. 

 
 
PESNIŠTVO:
Lovro Matič in Tomaž Lavrič: Mali črv Oto in druga golazen
Lovro in Tomaž, skrivnostni avtorski dvojec, nam predstavljata zbirko sedeminštirideset bogato ilustriranih pesmic o žužkih – o nesrečnih črvičkih, muhastih muhah, hroščih in polžih, žabah, pajkih in stonogah in kar je še take prijazne golazni.
 
 
 
STRIPI:
Charles M. Schulz: Mulčki: Delati napake je zabavno
Charlie Brownova zvezda negotovosti in nerodnosti ne bi niti približno sijala tako bleščeče brez svetlobe njegove prav nasprotno nad-samozavestne prijateljice Lucy van Pelt. Prijateljica, hm – no, ja – brez pretiravanja bi ji lahko rekli tudi vtikovalka, ustrahovalka, gospodača ali pač navadna trmasta in nečimrna tečnoba. Lucy vse svoje (ne) spodrsljaje tako pri bejzbolu kot drugje prekriva z mojstrsko retoriko ter z valjenjem krivde na sonce in travo – in redki premorejo toliko poguma, da ji oporekajo. Podražiti se jo upata le Charlie Brown in Snoopy. Seveda le takrat, ko se počutita dovolj hitra.
 
Jim Davis: Garfield vam jo zakuha
Garfield vam jo zakuha vas bo ravno tako kot prvih osem zvezkov razveseljeval s preko 100 zabavnimi pasicami.
 
 
 
M – MLADINA (LEPOSLOVJE ZA 3. VIO)
Sjoerd Kuyper: Bizarno (Zbirka Zorenja +)
Bizarno  je knjiga o marsičem, če ne skoraj o vsem. Glavna junakinja Sallie Mo ni spregovorila, odkar ji je umrl dedek, zato jo je mati poslala k psihiatru. Sallie Mo ostaja v svojih knjigah in “živi na otoku v svoji glavi”, kot pravi. Doktor Bloem ji začasno ustavi branje. Sallie Mo tako namesto, da bi knjige brala, začne knjigo pisati. 
 
Luna Jurančič Šribar: Grizolda in maček
Elsa živi sama z očetom. Ta se večino časa ne zmeni zanjo in je izgubljen v svojem svetu, ona pa pred sivim vsakdanjikom in težavami beži v risanje ter družbo edinega prijatelja Rolanda. 
 
Petra Postert: Leto, ko so prišle čebele
Dedek Ottmar po smrti zapusti čebelnjak s čebelami svoji dvanajstletni vnukinji. Josy se sprašuje zakaj ravno njej, saj se nikoli ni ukvarjala s čebelami in ničesar ne ve o njih. Če že, bi imela raje psa ali mačko. Ko pa začne te male brenčeče žuželke spoznavati preko dedkove prijateljice, čebelarke Alme, ki jo vpiše v Čebelarsko društvo, ji počasi, počasi prirastejo k srcu. Kljub maminemu nasprotovanju začne skrbeti zanje. Žalostna je, ko ji pobegnejo, kasneje pa ji čebeljo družino še ukradejo.
 
Giacomo Mazzariol: Moj brat lovi dinozavre
Giacomo je leta 2015 na platformo You Tube objavil kratki video z naslovom The Simple Interview. Posnela sta ga skupaj s svojim mlajšim bratom Giovannijem, ki je drugačen, ima namreč dodaten kromosom, Downov sindrom. Posnetek je doživel veliko odmevnost med ljudmi, Giacomo je napisal še knjigo o življenju s posebnim bratom. Kasneje so po njej posneli tudi film, mladi iz 32 držav so mu podelili Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva.
 
Sōsuke Natsukawa: O mačku, ki je rešil knjige
Knjigarna Natsuki je prašna in osamljena trgovinica z rabljenimi knjigami, ki ljubiteljem branja med stranmi velikih mojstrovin z vsega sveta ponuja tudi veliko miru. Je zatočišče, odmaknjeno od hrupa vsakdanjega življenja. Ko lastnik umre, knjigarno podeduje njegov vnuk Rintaro, ki je zelo sramežljiv in zaprt mladostnik, tako kot vsi, išče smisel življenja oziroma nekaj, za kar bi bilo vredno živeti. Umrla sta njegova mama in dedek in kar naenkrat je ostal čisto sam. Ko ostaneš sam, pa je težko. Misliš, da nikomur ni mar zate, ostaneš brez modrosti, ki jo v sebi nudijo starejši ljudje.  Govoreči maček ga postavi pred posebne naloge v štirih labirintih. Preko reševanja nalog, povezanih s knjigami, Rintaro najde svoje bistvo, svoje poslanstvo. Dobi pa tudi pogum za uresničevanje svojih ciljev.
 
Igor Karlovšek: Ognjeni trije; Izgon
Slovanska plemena pod vodstvom Ognjena, poveljnika slovanske vojske, so se po dolgem potovanju z vzhoda končno ustalila ob sotočju obeh Sav. Družine so znova združene, zemljanke postavljene, proso posejano. Kupalo prinese novo ljubezen. Zaljubita se Ognjenov sin Plamen in Živa, hči poveljnikovega namestnika. A njuna ljubezen ni po volji Živinega očeta. V mlado ljubezen zarežejo pesti, smrt in izgon.
 
Neda Alaei: To nisva midva (Zbirka Zorenja +)
Skoraj leto dni je minilo od smrti mame. Sanna mora doma paziti na očeta, ki ne jé dovolj, hoče le spati in pisati, nje pa skorajda ne opazi. Tudi v šoli ni veliko bolje, saj si je njena najboljša prijateljica našla drugo zaveznico. Nato pa v razred pride Yousef, ki ji pokaže, kako skozi fotografijo svet ugledati na povsem drugačen način. Tudi on nosi večje breme, kot bi ga običajen najstnik moral, zato je Sanna morda končno našla nekoga, ki jo razume, ampak – mu lahko zaupa?
 
 
POUČNE KJIGE ZA MLADINO (ZA 2. IN 3. VIO)
Yuval Zommer: Moja velika knjiga o cvetlicah
Novost izjemno uspešne serije Moja velika knjiga o cvetlicah je plod sodelovanja med avtorjem Yuvalom Zommerjem in Kraljevimi botaničnimi vrtovi, Kew. Je hkrati knjiga o umetnosti in vrtu. Očarljive ilustracije ustvarjajo čudovito ravnovesje z informacijami o rastlinah in dramatično oživijo nekaj najbolj bleščečih in nenavadnih rastlin z vsega sveta.
 
 
STRIPI ZA 3. VIO
Marko Kociper in Fran Milčinski: Butalci v stripu 2

Brezčasne humoreske Frana Milčinskega so kot knjižna predloga služile že v prvem stripovskem albumu o teh avtohtonih slovenskih junakih, sedaj pa prihajajo Butalci v stripu 2, v katerih Marko Kociper predstavlja 8 novih zgodb o bolj ali manj poznanih butalskih dogodivščinah, ob katerih se boste lahko spet smrtno resno hahljali do onemoglosti in še čez.

(Visited 28 times, 1 visits today)
Dostopnost