JESEN (2022/2023)

SLIKANICE:

Julia Donaldson: Hiška, majhna kot miška

Ponatis! Slikanica Hiška, majhna kot miška je prvi skupni projekt ustvarjalne dvojice Julie Donaldson in Axla Schefflerja in je v izvirniku izšla že leta 1993. V njej je spretno in prikupno predelan znani motiv majhne hišice, v kateri se njena prebivalka, stara ženička, počuti utesnjeno … Po nasvetu modrega starčka ženička vanjo sprva naseli kokoško, kozo, pujsa in nazadnje celo kravo, nato pa, popolnoma obupana zaradi gneče, ki je nastala, nove prebivalce enega za drugim znova izseli. In kot po čudežu se srečni starki hiška, ko je ponovno prazna, sploh ne zdi več majhna, temveč prav velika. Velikanska! 

 

Julia Donaldson: Zgodbe iz želodjega gozda: štiri zgodbe

V slikanici Zgodbe iz želodjega gozda priljubljenega dvojca Donaldson-Scheffler so štiri prikupne, preproste in zabavne zgodbe v verzih, ki spodbujajo skupno branje. Odrasli bere in pripoveduje, otrok pa išče pod zavihku, ki so na vsaki strani knjige – sodeluje in uživa.

 

François Hanozet: Odkleni to knjigo!

Medtem ko nas Biblius prisrčno pozdravlja v svojem laboratoriju, prejme grozno sporočilo. Res grozno: to je zadnjič, da je ta knjiga odprta. Prestrašen nas prosi, naj mu pomagamo, da ne bo za vedno obtičal sam in zapuščen med zaprtimi stranmi knjige. Z veliko dobre volje nas bo popeljal do odkritja prave čarobne formule … 

 

Heinz Janisch: Pravljično potovanje Hansa Christiana Andersena

Tenkočutno napisana in čudovito ilustrirana slikanica o življenju Hansa Christiana Andresena, ki sta jo ustvarila znan avstrijski pisatelj Heinz Janisch in mednarodno uveljavljena ilustratorka Maja Kastelic.

 

Anja Štefan: Zajčkova hišica

Zajčkova hišica je uničena, zajček nesrečen in izgubljen. Na srečo mu na pomoč priskočijo žabica, veverica, jazbec in medved. Medved predlaga, da bi zajčku postavili hiško na griču, kjer bo zajček varen tudi če bo znova povodenj. Zajček tako dobi novo hišico, lena lisica zvitorepka pa mu hudo zavida!

 

 

C – POUČNE KNJIGE (POUČNE KNJIGE ZA 1. VIO)

Radka Janska: Kdo živi tukaj?   

Mali polžek se počuti osamljenega. Lazi po svetu, išče družbo in predvsem dom, v katerem bo varno in mirno lahko bival. Med iskanjem lastnega doma spozna bivališča številnih živali.

 

 

PIONIRJI – LEPOSLOVJE ZA 2. VIO 

Margit Auer: Šola Magičnih živali: Okameneli (9. del)

Kako razburljivo! Zgodilo se je nekaj groznega. Zdaj morajo vsi otroci v razredu gospe Koruznik sodelovati, da bi rešili čarobne živali, ki v hipu okamnijo v ljubke plišaste igrače, ko jih zagleda tujec. To je prečudovita lastnost, saj tako ohranjajo svojo skrivnost. A čudovita lastnost nepričakovano postane največja težava.

 

Nataša Konc Lorenzutti: Tronci

Napeta knjiga o ljubečem družinskem življenju, nesoglasjih med sošolci in prijateljstvu, polna topline zaupanja in sočutja.

 

David Walliams: Vsi ti brezupno obupni starši

Po nagravžno slastnih zgodbah o obupnih pamžih in učiteljih prihaja knjiga, ki ima za glavne junake starše. Take, ki svoje otroke spravljajo v neznansko zadrego in s svojimi čudaškimi navadami spravljajo v smeh. Očka z najbolj smrdljivimi nogami na svetu, najhitrejša mama na dveh kolesih, očka, ki otrokom krade živali, mama s super močjo za čiščenje in drugi vas bodo nasmejali do solz.

 

J. K. Rowling: Božični pujs

Jakec obožuje svojo igračo z imenom Dagi Pujs. DP je vedno z njim, v dobrem in slabem. Dokler se nekega božičnega večera ne zgodi nekaj strašnega – DP se izgubi. A božični večer je čas za čudeže … Jakec in Božični pujs (DP-jev zoprni nadomestek) se podata na osupljivo potovanje po čudežni Deželi izgubljenih. S pomočjo govoreče škatle za kosilo, pogumnega kompasa in krilate gospodične z imenom Upanje poskušata rešiti Jakčevega najboljšega prijatelja pred Zgubo, grozljivim drobilcem igrač … 

 

J. K. Rowling: Magične živali; izvirni scenarij

Knjiga Magične živali je prvi scenarij pisateljice J .K. Rowling, ki jo po vsem svetu poznajo po priljubljenih knjigah o Harryju Potterju. Raziskovalec in magizoolog Salamander Scamander je pravkar zaključil pot okoli sveta, na katero se je podal v lovu za nenavadnimi magičnimi bitji. V New Yorku se namerava ustaviti le na kratko, a ko njegov kovček pristane v napačnih rokah in se magične živali iz njega raztepejo po vsem mestu, se začnejo težave …

Rachel Renee Russell: Zguba (ne preveč priljubljena zvezdnica)

V svojem stilu Nikki krmari preko čeri ne preveč priljubljene učenke dragi zasebni na šoli WCD. Kot vedno, ji tudi tokrat življenje greni MacKenzie, ki ne more prenesti, da je dekle, ki prihaja iz revne družine, lahko v čemerkoli boljše od nje. Tokrat se vse vrti okrog Bitke talentov in zmage na njej, kajti Nikki, ki še vedno ni ugotovila, da je iskrenost do prijateljev zelo pomembna, se je ponovno zapletla v težave, ki jih lahko reši le z zmago na tekmovanju. Seveda ji ob strani neutrudno stojita ob strani najboljši prijateljici Chloe in Zoey ter njena simpatija Brandon, ki se vedno znova pojavi kot princ na belem konju.

 

Dav Pilkey: Prigoda Kapitana Gatnika (v barvah): 1. knjiga

Četrtošolca Grega Bradač in Klemen Kočar sta razredna šaljivca. Rada uganjata potegavščine, najraje pa rišeta stripe. Skupaj sta ustvarila največjega superjunaka v zgodovini njune osnovne šole: Kapitana Gatnika! Njegova resnična identiteta je TAKO skrivna, da niti SAM ne ve, kdo je. Knjiga, ki trga gate! 

 

Dav Pilkey: Kapitan Gatnik in invazija neverjetno žlehtnih kuharic iz vesolja (v barvah): 3. knjiga

Grega in Klemen sta za nos potegnila že skoraj vsakogar na Osnovni šoli Ivana Roba. Ko zaradi njune najnovejše lumparije tečne šolske kuharice dajo odpoved, gospod Hrupnik najame neobičajno zamenjavo – tri kuharice, ki se zdijo strahotno nezemeljske! Bo Kapitan Gatnik, junak v rdečem ogrinjalu, kos sovragu? Ali ga bodo kuharice iz vesolja snedle za malico?

 

 

MLADINA – LEPOSLOVJE ZA 3. VIO

Maks Strandberg: Konec

Zemlji se približuje uničujoč, gromozanski komet, datum in ura, ko se bo vse končalo, sta znana. Sedemnajstletni Simon hoče zadnje dni življenja preživeti z ljudmi, ki jih ima rad, še posebej pa s Tildo, punco, ki ga je zapustila kmalu zatem, ko je svet izvedel grozljivo novico. A Tilda izgine in Simon se v obupu zateče k njeni najboljši prijateljici Lucindi, ki se je v osamo umaknila zaradi smrtonosne bolezni že prej. Potem pa najdejo Tildino truplo in Simon naenkrat postane glavni osumljenec. Dnevi do konca sveta se odštevajo, Simon in Lucinda pa želita le priti resnici do dna …

Ruth Tormo: Brez črtne kode

Štirinajstletna Amina šiva v delavnici v Bangladešu. Želi si boljšo prihodnost, vsaj za svojo mlajšo sestrico. Zato na skrivaj pošlje v svet klic na pomoč. Tudi Víktor je star štirinajst let, živi v Barceloni, hodi v šolo, osamljen je in skoraj nevede klice na pomoč. Ko pa najde Aminin SOS, si zada nalogo. Pomagal bo neznancu, ki ju ločuje 8166 kilometrov zračne razdalje. Nemogoča naloga? Bo premagal razdaljo, dosegel cilj?

Mladinski roman Brez črtne kode govori o dveh svetovih, ki sta v resnici en sam. Je roman nemoči in moči, obupa in upanja, izgube in prijateljstva. Neizmerne ljubezni in empatije.
Roman je zasluženo prejel nagrado Ramon Muntaner.

 

Suzana Tratnik: Ava

Ava je hodila v šolo, ki je zanjo predstavljala vir hrane, vir druženja in edini varni prostor. Mama je bila alkoholik, zadnji fant narkoman. Živeli so v hudem pomanjkanju in revščini, pa nihče ni prav dobro vedel, kaj se Avi dogaja za štirimi stenami. V šoli je zaradi svojega neprimernega obnašanja večkrat kaznovana. Pa vendar se je za nedostopno in neustrašno Avo skrival samo zelo prestrašen otrok, ki si želi samo malo pozornosti in ljubezni. Ava je po tem, ko mama pristane v zaporu, popolnoma prepuščena sama sebi. Kako naj otrok ve, kaj naj naredi, če ostane sam, brez vseh v zelo slabih stanovanjskih pogojih? Reši jo prijateljica Vesna in njena družina, pri kateri lahko živi, medtem ko je mama v zaporu. Vesna je edina, ki ve, kakšna je Ava v resnici in kaj se z Avo v resnici dogaja. Pomaga ji brez vprašanj in brez obsojanja.

 

STRIPI:

Jim Davis: Garfield: Smisel življenja

Jubilejna zbirka ob Garfieldovem rojstnem dnevu. Ali veste, kaj je po Garfieldovem mnenju smisel življenja? Seveda sta na prvem mestu lenarjenje in hrana. Torej bo zanj najbolj idealno takole: najprej zajtrk za kralja, potem oddih kot priprava na kraljevsko pojedino, zatem počitek pred televizijo, še ena obilna večerja in sladke sanje pod odejo …

 

Jim Davis: Garfield: Pozor, ponedeljek

Pozor, ponedeljek
Kdo bo koga?
Najboljša leta življenja

 

Boštjan Gorenc – Pižama: Šnofijeva druščina 4: Žlobudrava žirija, coprniški capin in razkurjeni robotrol

Šnofi, Pepca, Čopka in Pilko so pripravljeni, da se jim pridružite! V četrti zbirki zabavnih prigod izpod peresa Boštjana Gorenca – Pižame in svinčnika Mateja de Cecca bo naša druščina smelo zabredla v glasbene vode in čmoknila v kockasti svet računalniške igre.

 

Yvan Peyo Delporte: Smrk Zelenec in Zeleni Smrk

Splošno znano je, da Smrkci govorijo prav poseben jezik: to je smrkavščina. Toda ta jezik nima točno določenih pravil, zato vsak smrka malo po svoje. Vse se začne zaradi odsmrkača, pardon, smrkirača in tipične smrčje nezrelosti oziroma zelenosti. Vas se nenadoma razdeli na dva tabora in začne se prava jezikosmrkna, pardon, smrkoslovna vojna.

 

Dav Pilkey: Pasji mož: Kažin in kazen (9. del)

Splošno znano je, da Smrkci govorijo prav poseben jezik: to je smrkavščina. Toda ta jezik nima točno določenih pravil, zato vsak smrka malo po svoje. Vse se začne zaradi odsmrkača, pardon, smrkirača in tipične smrčje nezrelosti oziroma zelenosti. Vas se nenadoma razdeli na dva tabora in začne se prava jezikosmrkna, pardon, smrkoslovna vojna.

 

Albert Uderzo, Rene Goscinny: Obelix in družabniki

Obelix čisto sam porazi celoten rimski tabor, zato Julij Cezar znova išče način, kako bi premagal Galce. Mladi svetovalec Turbij Kapitalizmus mu svetuje, naj jih izpridi s pomočjo denarja.

Ko Turbij Kapitalizmus prispe v Galijo, začne kupovati Obelixove menhirje. Ker mora ponudba zadostiti povpraševanju, Obelix ustanovi pravo malo podjetje, ki mu prinaša veliko sestercev. Toda med prebivalci male galske vasi se zaradi te pretirane podjetniške dejavnosti začnejo netiti prepiri. Galci se torej nehajo upirati Rimu in si začnejo medsebojno konkurirati, obenem pa rimskemu gospodarstvu zaradi predrage trgovine z menhirji grozi zlom.

 

Albert Uderzo, Rene Goscinny: Poglavarjeva hči

Tudi tokrat nas v galski vasi pričakajo naši priljubljeni junaki, ki dokazujejo, da nam za vznemirljivimi dogodivščinami ni treba tekati po vsem svetu, kajti dogodivščine so tukaj! Na vidiku so prepiri in vročekrvnost! Hčerka slovitega poglavarja Vercingetorixa, ki jo preganjajo Rimljani, se zateče v vas nepremagljivih Galcev. In najmanj, kar lahko rečemo, je, da bo prisotnost te prav posebne najstnice izzvala številne medgeneracijske spore …

(Visited 32 times, 1 visits today)
Dostopnost