Novosti – 2023/2024

ŠOLSKO LETO 2023/2024

VČ – SLIKANICE Z VELIKIMI ČRKAMI

Antoon Krings: Regica Julija

Mala poskočna regica Julija živi ob mlaki blizu vrta, kamor se krastaček Romeo, ki je na skrivaj zaljubljen vanjo, pogosto hodi sprehajat. Ko se Romeo končno opogumi in odloči, da jo bo osvojil s petjem, ga ostale žabe tako osramotijo, da zbeži. K sreči pa njegova domišljija ne pozna meja in spomni se imenitne rešitve, ki ga bo nazadnje popeljala do Julijinega srca.

 

Antoon Krings: Polžka Blažka

Mala polžka Blažka je naveličana vrta, kjer preživlja dneve z družino, in se z zanimanjem sprašuje, kaj je onkraj njega. Ta njena radovednost postaja vse večja in nekega dne se odloči, da bo prelezla svet. Po dolgem in napornem popotovanju v majhni konzervi za sardine nazadnje pristane na mehkem pesku na obali, kjer spozna svoje sorodnice školjke. A to še ni konec potovanja …

 

Antoon Krings: Želva Željka

Vsako jutro je želva Željka že navsezgodaj, z vekami še težkimi od sladkega spanca, prišla iz svoje hišice. Potem je počasi in s premišljeno umerjenimi koraki prečkala vrt: pri tem je ubrala vedno isto pot – tisto, ki vodi do zelenjavnih gredic. »Poglejte, že prihaja!« je za šepetala redkvica. »Slišim jo, kako gre po gramozni poti: škrc, škrc, škrc, leva, desna, leva, desna, škrc, škrc, škrc …«

 

Antoon Krings: Metuljček Matiček

Metuljček Matiček ima zelo rad cvetlice, skrbi zanje in jih občuduje. Nekega jutra pa so cvetlice uvele in utrujene. Matičku povedo, da so bile na plesu, na katerem je igral na trobento čarobni nočni metulj.

 

Antoon Krings: Stonoga Goga

Nekega dne, ko se Goga odpravi na obisk k prijateljem, začnejo njene številne nogice divje cepetati in opletati naokoli. Nikakor je nočejo ubogati in ne preostane ji drugega, kot da začne hoditi ritensko, potem pa nazadnje ostane kar v postelji. Šele ko jo obišče osa Pika, se stvari postavijo nazaj v red.

 

Antoon Krings: Gosenica Gretica

Gosenica Gretica preživlja poletje čisto sama. Žalostna žveči liste in opazuje svoje sestrice, ki ji ponosno razkazujejo svoja živobarvna metuljeva krilca. Nastopila je zima, metulji so zapustili deželo, Gretica pa se je zatekla v zavetje svojega doma, zatisnila oči in sanjala, da leti …

 

Antoon Krings: Miška Maša

Pod zakrpano streho kokošnjaka je med starimi kamni in z mahom poraslimi tramovi živela miška Maša. Bila je tako drobcena in urna, da do zdaj še nihče ni opazil njenega gospodinjstva. Zjutraj, ko je petelin zakikirikal, je prebrisanka nestrpno čakala, da so kokoške poskočile z gred, se razkropile po dvorišču in šle po svojih potih.

 

Audra Baranauskaite: Tinček ali Kaj me žgečka v ušesu?

Včasih otroci ne slišijo tega, kar jim govorimo, in zdi se, da niti nočejo slišati. Včasih pa ne vidijo tega, kar nočejo videti. So pa tudi otroci, ki res ne vidijo in takšni, ki res ne slišijo. Toda naš Tinček je nekaj posebnega in dogajajo se mu sila čudne stvari …

 

Alberto Lot: Ujel sem škrata

Škrati so očarljivi: prisrčni in ljubki, vedno pripravljeni pomagati in kaj koristnega svetovati. Vendar niso vsi taki. Tega škrata ne poskušajte ujeti, sicer boste imeli same težave! Knjigo odprite zelo previdno!

 

 

Adam Ciccio: Pojdi ven in se igraj

Oblaki so se razkadili in prikazalo se je sonce. Čas je, da odložiš telefon in uživaš v sončnih žarkih, vse dokler sonce ne zaide. Zunaj lahko počneš toliko stvari: igraš nogomet, skačeš v vodo, odkrivaš nove žuželke, zvezde in planete. Izkoristi lep dan na svežem zraku! Dandanes vse več časa preživljamo znotraj in za zasloni. Domiselna slikanica nas povabi k aktivnemu preživljanju časa na prostem in nas opomni na pomen gibanja za telesno in duševno zdravje.

 

Slavica Remškar: Kdo je pomagal zajčku?

Zajček ima zvonček, ki mu nekoč obvisi na visoki veji. Ojej! Kdo bi mu lahko pomagal? Steče do gozdarja, a gozdar pravi, da je tako vroče, da ne bo ničesar počel, dokler ne dobi sladoleda. Zajček steče do slaščičarke, a pravi, da nima mleka. Zajček steče do krave, toda … Čeprav malce traja, zajček na koncu vendarle pride do svojega ljubega zvončka, zadovoljni pa so tudi vsi ostali.

 

Veronique Caplain: Zgodba o volku

Očka kozlič bere knjigo svojima otrokoma. Zelo strašna zgodba pripoveduje o volku in očka mora otroka neprestano miriti, da v njihovem gozdu že ni volka. Ampak, kaj pa če to ni res? In volk živi tudi v njihovem gozdu?

 

Dirk Gieselmann: Noč ima svojo moč

Zunaj je črna tema, še duhovi trepetajo. Na prav posebnem potovanju bomo odkrivali skrivnosti noči. Vsako uro si noč nadene drugačno čarobno preobleko in nas povabi novim dogodivščinam naproti. Sanje se prikradejo v otroške sobe, strehe hiš poletijo proti Luni, potem pa skočijo v bazen, kjer se poigrajo s sinjim kitom. Vse je tako čarobno, da skoraj ne more biti resnično. Pa je?

 

Uroš Grilc in Jaka Vukotič: Ajdovski zid

Uroš Grilc in Jaka Vukotič sta ustvarila slikanico-strip Ajdovski zid, zgodbo o starodavnem rimskem zidu na Zaplani. Zgodba je izhodišče za Smaragdno dogodivščino ob Ajdovskem zidu, v kateri spoznaš skrivnosti mogočnega rimskega zidu in čudovito naravo na Zaplani.

Na Zaplani obišči pravljično-doživljajsko pot Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu, ki je odprta vse dni v tednu in odkrij sledi zgodovine! Izhodišče poti.

 
 
 

SLIKANICE

Susan Niessen: Na pomoč, vampir! (2. bralna stopnja; Knjigoljub)

Knjige druge bralne stopnje so namenjene otrokom, ki so osnovno tehniko branja že osvojili, sedaj pa morajo še veliko delati na hitrosti branja in razumevanja. Zgodbe so daljše, bolj zapletene, prirejene za obdobje 2. razreda osnovne šole in pisane tako, da vabijo otroke k branju. Beno se zbudi sredi noči. Zdi se mu, da je nekaj narobe in da je nekaj v njegovi sobi. Preplavijo ga mračne misli in vanj se naseli strah: kaj če ga je obiskal vampir?

 

Thilo Thiesen: Na pomoč, zmaj! (2. bralna stopnja; Knjigoljub)

Mila in Jošt dobita skrivnostni paket, v katerem je veliko jajce z rožnatimi madeži. Iz njega se kmalu izvali prijazen zmajček, ki pa vse hitreje raste in raste … Kam ga lahko skrijeta, kaj naj naredita z njim?

 

Vanessa Walder: Živalske prigode (2. bralna stopnja; Knjigoljub)

Adamov pes šepa, Mirin zajček je poškodovan, Elin pes je žalosten – vsi potrebujejo posebnega zdravnika za živali. Medtem ko se Adam znajde v nenavadni živalski ordinaciji, pa je Toni navdušen nad živalskimi prigodami in želi postati veterinar.

 

Judith Allert: Konjeniška druščina (3. bralna stopnja; Knjigoljub)

Tretja bralna stopnja je za bralce, ki imajo že precej osvojeno tehniko branja. Zgodbe so prirejene starostnemu obdobju 3. razreda osnovne šole, imajo kompleksno strukturo zgodbe in podzgodb. Kostanjeva domačija potrebuje obnovo, a njena lastnica Hana nima dovolj denarja, zato namerava prodati nekaj konjev. Ko Alma in Lili odkrijeta njen namen, se odločita pomagati, zato skujeta prav poseben načrt …

 

Anet Stütze, britta Vorbach: Krofovska druščina (3. bralna stopnja; Knjigoljub)

Predrzni Maks vsak dan nadleguje Julijo, Leno in Suzano ter jim krade krofe, ki jih morajo dekleta dostaviti naročnikom. Kako naj dekleta zaustavijo tega zlobneža? Potrebujejo prav poseben načrt …

 

Henriette Wich, Carola Sieverding: Začarana hiša (3. bralna stopnja; Knjigoljub)

Nikolaj in Julija odkrijeta skrivnostno staro hišo, v kateri se dogajajo nenavadne stvari: prostori se manjšajo in večajo, na podstrešju se sliši ropotanje … Skrivnost kmalu razrešita na podstrešju, kjer spoznata posebno bitje, ki jima podari čarovniško moč.

 

Jan De Kinder: Moja babi

Dedek pogreša babico. Nujno potrebuje razvedrilo! Učim ga skejtati. Dedka skrbi. Koliko nevarnosti! »Kje je babi« ga vprašam. Z dedijem se zazreva v nebo. Prisrčna slikanica o zaskrbljenem dedku in pustolovski babici.

 

Gulsah Yemen: Zvok

Obožujem zvoke. Vsak zvok, ki ga slišim, poskusim posnemati. Škrab, škrab … Hrsk, hrsk … Blurb, blurb … Hov, hov … In katere zvoke lahko ustvariš ti? Zabavna slikanica turške predšolske vzgojiteljice je izhodišče za pogovor o tem, katere zvoke lahko slišimo v različnih letnih časih in ob različnih delih dneva, katere od njih lahko posnemamo in kateri so nam pri srcu.

 

Vane Kosturanov: Deklica in mesto

V sivem mestu, ki je bilo tako dolgočasno, da so iz njega izginili še metulji, ptice in sonce, je živela deklica. Nekega dne je razmišljala o množici osamljenih ljudi, ki so v mestu sicer skupaj, a sami, in zatavala v gozd. Tam je odkrila svet, poln barv, ptic in metuljev. Nenadoma se ji je utrnila odlična zamisel …

 

Iva Bezinović – Haydon: Kje se skriva Lucijan?

Tudi kadar se zdi, da ga nikjer ni, je povsod in v vsem okrog nas. Ne moremo ga videti, lahko pa ga začutimo. Morda je v dežju, morda je v glasbi, morda pluje po morju z našimi bližnjimi, ki jih ni več med nami, a so za vedno v nas.Avtorico Ivo Bezinović-Haydon je ganila travmatična smrt otroka znanke. Napisala je besedilo, v katerem skuša najti odgovor na vprašanje, kako razmišljati o življenju po smrti. 

 

Christiane Ritterhausen: Skrito!

Na sončne pomladne dni zajček Timi kar poka od dobre volje. Najraje bi poskakoval, delal smešne grimase, se lovil, igral in skrival. Skrivanje je Timijeva najljubša igra.  Timi marsikaj skrije, da bi z iskanjem in odkrivanjem razveselil starše, sosede in prijatelje v vrtcu. Toda skrivanje za druge ni vedno zabavno. Nekega dne Timi vzame čudovito pobarvana jajca, ki so jih ustvarili zajčki v vrtcu. Nič slabega ni mislil, hotel jih je le skriti na vrtu majhne hišice, da bi jih našla otroka, ki živita v hišici. Otroka sta navdušena, toda ali je Timi ravnal prav, ko pa zajčki v vrtcu jokajo, ker so njihova pisana jajca izginila? Še sreča, da ima gospa Zajčezoba, ki vodi zajčji vrtec, kot korenček fantastično zamisel …

 

Lisa Papp: Zoja in blagoslov živali

Jeseni, ko pride dan blagoslova živali, je Zoja zelo vznemirjena. Z mamo in gospo Jamnik, ki vodi zavetišče za živali, se bosta udeležili blagoslova živali. Častitljiva Marija Lucija bo v parku podelila blagoslov vsem živalim, ki jih bodo ljudje pripeljali k njej. Zoja vodi svojega Zlatka in Belko gospe Jamnik.

 

Christian Merveille: Volkova senca

Danes je noč polne lune. Hrabri mali zajček pelje svoje prijatelje na lov na volkodlaka. Gre le za govorice ali tudi ti vidiš volkovo senco?

 

Samuel Langley-Swain: Kam spada Polarko?

Alberta na božično jutro na vrtu preseneti pravi polarni medved. Kljub trudu, da bi bil Polarko pri njem srečen, pa njegov prijatelj postane tako velik, da Albertu ne preostane drugega, kot da ga pomaga vrniti tja, kamor spada.

 

Rebecca Gugger: Gora

Medved in druge živali natančno vedo, kako je videti gora. Toda vsakdo jo vidi drugače. Kako je to mogoče? Kdo ima prav? Zgodba želi bralcu pokazati, da lahko isto stvar vsakdo vidi z drugačnimi očmi. Tudi ko so mnenja različna, se lahko v vsakem izmed njih skriva zrno resnice. Zato zberimo pogum in prisluhnimo ostalim tudi takrat, ko se z njimi ne strinjamo.

 

Barbara Čeh: Zobobolka in Karies

Zobni bakteriji Zobobolka in Karies se odločita, da bosta tekmovali v tem, katera od njiju bo v zobeh zvrtala več lukenj. Zobobolki gre pri tem odlično od rok, Karies pa se pri svojem delu spopada z velikimi težavami. Zobna higiena je zelo pomembna za zdravje naših zob, zato je pomembno, da se je priučimo že v otroštvu. Pričujoča slikanica spodbuja otroke k vestnemu čiščenju zob, uči pa tudi zmernosti pri uživanju sladkarij.

 

Polona Šergon: Štajerska kokoš na potepu

Štajerska kokoš je bila prepričana, da je edina slovenska avtohtona domača žival. Nekega dne pa je našla zemljevid Slovenije in se odpravila na potovanje, na katerem je spoznala, da se pošteno moti. Zgodba bralcu predstavi domače živali slovenskih avtohtonih pasem, slovenske kraje, v katerih živijo, in njihova prisrčna raznolika narečja.

 

Astrid Lindgren: Lisjak in škrat

Zvezdnata noč je, lepa in mrzla. Lačen lisjak Mihi se prikrade do kmetije, da bi našel hrano. Kakšna kokoš bi bila prava poslastica! Ljudje lisjaka ne opazijo – ga pa opazi škrat, ki čuva kmetijo, ljudi in kokoši.

 

Benji Davies: Kit in babica

Neke nevihtne noči babica Niku pripoveduje zgodbo o deklici in njenem kitu. Zgodbo o prijateljstvu, ki presega generacije.

 

Benji Davies: Nikov kit in ledena zima

Poleti je Nik z očetom rešil malega kita, ki ga je naplavilo na obalo. Zdaj pa je prišla zima in morje okrog otoka je začel prekrivati led. Kje je mali kit? Kako bo preživel ledeno zimo?
Nika skrbi za prijatelja, tako da sploh ne sluti, da bo tokrat sam potreboval pomoč …

 

Christopher Denise: Nočni vitez

Čukec sanjari, da bi postal pravi vitez, že odkar se je izvalil. Z odliko je zaključil viteško šolo in postal vitez nočne straže. Resda ni največji ali najmočnejši, toda ostri nočni instinkti mu lahko pomagajo zaščititi grad, s katerega je v zadnjem času izginilo kar nekaj vitezov. Neke noči pogumni Čukec zre lačnemu zmaju naravnost v oči. Čaka ga strahoten dvoboj. Ima drobceni Čukec sploh kakšno možnost, da se zoperstavi zlohotnemu krilatežu?

 

Anna Milbourne: Kako strašna je (v resnici) tema

Veliko otrok se boji teme in glavni junak te ljubke slikanice ni nič drugačen. Ko sonce začne zahajati in se sence vztrajno večajo, se veča tudi njegov strah. Kaj preži v Temi? In ali je Tema res tako strašna? V tej slikanici s čudovitimi celostranskimi ilustracijami in stotinami izrezljanih luknjic spremljamo sicer neustrašnega fanta, ki pa se zelo boji teme, na njegovi poti do odkritja, da ni vse, kar se skriva v temi, grozno. Včasih zna biti celo čarobno.

 

Uroš Grilc: Vilinski ples

Zgodba o vilah, mlinih, prijateljstvu in zaupanju. Slikanica Vilinski ples napoveduje dogodivščino v naravi, ki vas vabi na Homec – Vilinski Homec! Homec je del pravljično-doživljajske transverzale po Sloveniji.

 

Uroš Grilc: Izgubljeni slamnik

V Šumberku ima brlog lisička. Je nadvse prijazna in uglajena gospodična in vse živali jo imajo za prijateljico. Ta zvitorepka je namreč nekaj posebnega. Edina izmed živali nosi slamnik. Lep, okrogel slamnik z rdečim svilenim trakom. Slamnik je nosila že lisičkina mama in tudi njena mama, pa njena mama … Nič čudnega, da se lisička ni nikoli ločila od svojega slamnika. Modre živali so tako pripovedovale, da bo Šumberk nekaj posebnega vse dotlej, dokler se bo po njem sprehajala lisička s slamnikom. Toda nekega dne lisičkin slamnik izgine … Pot do njega razkrije številne skrivnosti Šumberka. Pa ti veš, da je to resničen kraj? To je domžalski mestni gozd. Obišči Pravljični Šumberk in se podaj na pravljično-doživljajsko pot ter pomagaj lisički najti izgubljeni slamnik.

 

Uroš Grilc: 2 kozi in 3 istrske

Nova slikanica Uroša Grilca in ilustratorke Polone Drašler govori o dveh navihanih kozličkih, Pini in Pinu, ki se rada podita po skalovju in odkrivata skrivnostne kotičke Istre. In kako sta šele navdušena, ko si pripovedujeta zgodbe, ki so se rodile v teh čudovitih krajih: tisto o velikanih, pa ono o luni in soncu ter njima ljubo zgodbo o kozjem otoku … Zagotovo ti pričarata Pravljično Istro, zato preberi knjigo in ju čim prej obišči!

 

Luigi Ballerini: Zunaj je mrzlo

Sneži, vse je že belo, zunaj vlada mraz. Otroci se kepajo in sankajo, vendar ne vsi … Deček bi se jim neskončno rad pridružil, a mora ostati doma. Na srečo je ob njem mama, ki ima zanj čudovito presenečenje! Slikanica, ki nam z besedami, lahkimi kot snežinke, in ilustracijami, toplimi kot objem, ogreje srce in očara oči. Priznani pisatelj Luigi Ballerini je zgodbo posvetil najmlajšim, porodila pa se je iz njegovega spomina iz otroštva.

 

 

C – CICIBANI (LEPOSLOVJE ZA 1. VIO)

Sinikka in Tiina Nopola: Zarja in Živa: Plešasti Perko

Zarja trdi, da je bila Živa kot dojenčica plešasta, kar mlajšo sestro strašno razjezi. Bomo že videli, kdo je plešast, se ji Živa sklene maščevati. Naslednje jutro je Zarja čisto iz sebe, prebudila se je brez svojih kitk! Toda Živa pravi, da se je ponoči naokrog smukala zlobna miš. Ali pa je kitke odstrigel plešasti vlomilec, namigne vaškemu policistu Mehu. To ne more biti nihče drug kot znani Plešasti Perko, sklene policist in nemudoma pokliče okrepitev, da bi razrešili to nenavadno razbojništvo …

 

Tomasz Malkowski: O Kamilu, ki gleda z rokami

Petletni Kamil je od rojstva slep. Pa se ga zaradi tega bojimo? Se nam neizmerno smili? Moramo zanj skrbeti na vsakem koraku? Seveda ne, čisto dobro se znajde sam! Kot vsak drug deček ima tudi on nore ideje in doživlja nenavadne dogodivščine. Razigran, zvedav in navihan fant se rad vozi s kolesom, se spušča po toboganu in igra nogomet. Pri soočanju s svetom mu ob strani stojijo starši in starejša sestra Suzana, s katero uganjata norčije in si včasih ponagajata. Toda kadar je treba, se vedno zavzameta drug za drugega.

 

Stefan Boonen: Zadeva z Levom

Nekega dne Leva ni več. Tako se začne. Mama mu ni pustila sporočilca, učiteljica ga ne pozna. Lev mora poiskati samega sebe. Na srečo mu pri tem pomaga bivši kaskader Maks Utežka, ki je prepričan: čeprav te trenutno ni, se zmeraj si. Podata se na edinstveno dogodivščino, v kateri nastopajo tudi ptič, Levov očka, torta in čudaška Kornelija …

 

Kajetan Kovič: Zmaj Direndaj

V pravljici je osrednji motiv, motiv zmaja, ki je drugačen od drugih zmajev v Zmajskem mestu. Zmaj Direndaj je veliko bolj len in željan dogodivščin kot drugi zmaji. Eno od sporočil pravljic je, da mora vsak opravljati svoje delo in naloge, saj ne moremo ves dan le lenariti in jesti sladkarije, kot je želel Zmaj Direndaj. Kraj dogajanja je Ljubljana, ker je v pravljici omenjen most, na katerem so stražili zmaji, torej Zmajski most.

 

Sally Rippin: Hej, Jaka! Prvič na konju

Jaka se prvič odpravlja na jahanje, kjer bo nadvse čudovito! Toda smola, dodelijo mu najpočasnejšo poni kobilo. Le kako naj bo zdaj čisto pravi kavboj?

 

Sally Rippin: Hej Jaka! Posebni gost

Jaka je tokrat na vrsti, da ob koncu tedna odnese domov razredno maskoto in popazi nanjo! A nič se ne odvija po pričakovanjih. Ali bo vse skupaj prava polomija?

 

Boštjan Gorenc Pižama: Huda risinja

Spremljamo zgodbo dveh mladih risov, sestrice in bratca Tiholaznik: Tise Čopkouhe in Bora Ostrokrempljega. V zgodbi, ki zajema približno leto dni, mlada risa spremljamo med njunim odraščanjem od trenutka, ko prvič zamežikata iz rodnega brloga do trenutka, ko se odpravita v svet in si najdeta vsak svoje samostojno življenjsko okolje. Knjiga mladim bralcem predstavi življenjske navade risov in človeško interakcijo z njimi. Slednjo spoznamo v luči prizadevanj za ohranitev in ponovno naselitev risa v naših krajih, a mlada risa ugotovita tudi, da vsi ljudje nimajo dobrih namenov. 

 

Rose Lagercrantz: Z Dani pride sreča (Zgodbe o srečni Dani; 6. knjiga)

Zimske počitnice so, Dani jih preživlja pri babici in dedku. Zelo pogreša svojo najboljšo prijateljico, Ello Frido, ki živi v daljnem Norrköpingu! Ko Dani med smučanjem pade in obleži v snegu, se spomni: Ella Frida ima te dni rojstni dan! K njej mora, z darilom, seveda. Jo kdo lahko pelje k njej? Ali vsaj spremlja?

 

Rose Lagercrantz: Vsaka sreča je boljša kot nobena (Zgodbe o srečni Dani; 7. knjiga)

Pomlad je in Dani gre v Rim na očkovo poroko. Veseli se poroke, skrbi pa jo, ker prijateljice Elle Fride ni smela povabiti. Očka je rekel ne. Le kaj si bo Ella Frida mislila, ko bo izvedela, da ni bila povabljena na poroko očka svoje najboljše prijateljice? To je zadnja knjiga o Dani In Elli Fridi. Razdalja med njima je vedno večja. Skoraj nikoli se ne srečata. Bo njuno prijateljstvo preživelo?

 

Annie Barrows: Iva + Oli (knjiga 1)

Spoznajte Ivo in Oli, ki si nista niti v sanjah predstavljali, da bosta postali najboljši prijateljici. Iva in Oli sta bili prepričani, da ne bosta nikoli prijateljici. Toda, ko je Oli želela ponagajati sestri in se je morala nato hitro skriti, ji je na pomoč priskočila Iva s čarobno palico, obraznimi barvami in pestjo deževnikov.

Annie Barrows: Iva + Oli (knjiga 2)

Iva in Oli v novi pustolovščini! Duh straši na šolskem stranišču! Iva in Oli sta videli njegove žareče oči, slišali njegovo stokanje … To je najrazburljivejši dogodek, ki se je lahko zgodil v šoli – toda, kako naj izženeta duha?

 

Jasna Šebjanič Pupis: Nana, človeška ribica

V želji približati že majhnim otrokom naravne lepote in znamenitosti naše dežele smo pripravili z avtorico Jasno Šebjanič Pupis pravljico o človeški ribici z naslovom Nana, človeška ribica. Pravljica je izšla v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku. Pravljica je poučna, saj mladega bralca oziroma poslušalca seznani s podzemnim svetom Postojnske jame in njegovo največjo prebivalko, človeško ribico, ki jo med drugim ogroža tudi onesnaževanje voda.

 

Boštjan Gorenc Pižama: Učitelj Sova in jezično drevo

Novo, slikanica Boštjana Gorenca Pižame in ilustratorja Damijana Stepančiča, UČITELJ SOVA IN JEZIČNO DREVO! Priljubljen pisatelj Boštjan Gorenc – Pižama je zasnoval zgodbo, ki najmlajše bralce prvič popelje v čudoviti svet slovenščine in v kraje, kjer se je ta porajala. Mladi bralci se tako srečajo s Primožem Trubarjem, superjunakom, in spoznajo, kako se je slovenščina razvijala in kako se razvija še danes. Ilustrator Damijan Stepančič je tej zgodbi o ljubezni do slovenskega jezika dodal ilustracije, ki zgodbo spreminjajo v pravo jezično dogodivščino.

 

 

C – POUČNE KNJIGE (POUČNE KNJIGE ZA 1. VIO)

Madeleine Deny: Kako se obnašam v prometu: 36 zabavnih iger za pohajkovanje brez nevarnosti!

Ta uporabna, zabavna in nadvse poučna knjiga je zasnovana kot veliko igrišče za učenje prečkanja ceste in varnega ravnanja v prometu peš ali s kolesom. 

 

Vesna Kamin Kajfež, Tomislav Kajfež: Vitez med piramidami – Anton Lavrin, naš prvi raziskovalec starega Egipta

V dokumentarni slikanici spoznamo Antona Lavrina iz Vipave, ki je bil v Prešernovem času avstrijski diplomat v Egiptu. Tedaj je začel tudi z raziskovanjem – bil je eden prvih raziskovalcev starodavne civilizacije ob Nilu – ter zbiranjem staroegipčanskih spomenikov. Čeprav je večina njegove zbirke naposled končala na Dunaju, pa je Lavrin že za časa svojega življenja želel najdbe deliti tudi s svojimi rojaki na Kranjskem, da bi se tudi ti seznanili s takrat še zelo skrivnostno deželo piramid in faraonov. Tako je nekaj predmetov poslal takratnemu Kranjskemu deželnemu muzeju v Ljubljani, v rodno Vipavo pa dva izjemno redka staroegipčanska sarkofaga, ki ju lahko danes občudujemo na vipavskem pokopališču.

 

Tinka Bačič: Val in Luna na morju

Ljubka naravoslovno-leposlovna slikanica, ki bralcem predstavi živi svet obrežnega morja na Jadranski obali. Spoznajmo morske dogodivščine Vala in njegove sestrice Lune, ki z družino taborita ob morju. Odkrivata živi svet obrežnega morja: raziskujeta obalo, se potapljata, opazujeta morske vetrnice, poslušata škržate, pridobivata sol, gradita morski akvarij, plavata med morskimi iskrnicami, nabirata školjke, se izogibata morskemu zmaju … Zadnja zgodba se dotakne tudi problematike onesnaževanja in prekomernega izkoriščanja morja.

 

 

C – pesmi (pesniške zbirke za mlajše otroke)

Niko Grafenauer: Žabja radijska postaja

Novinarji žabje radijske postaje so pripravili veliko svežih novic. Spoznamo prepirljivca, ki sta se tako dolgo kregala, da sta pozabila na vzrok zanj, in srake, ki udrihajo ena po drugi, ko pa se dobijo skupaj, ni konca ne kraja medsebojnega hvaljenja. Sledi novica o svatbi zanimivega para – bolhe in komarja. Ko pade noč zvezdoglede žirafe pogledujejo v nebo, a njihova astronomija se konča le pri njihovem astronomsko dolgem vratu. Iz žabjega radia se razlega tudi novica o kvizu za bistre živali, kjer razmišljajo o zapletenem vprašanju: Kaj je na koncu sveta?

 

 

P – PIONIRJI (LEPOSLOVJE ZA 2. VIO)

 

Petr Stančík: H2O in zaklad blaznega očesa

Klan H2O se odpravi na novo pomembno misijo: Hubert, Hugo in Ofelija se s pomočjo zmanjševalca in podmornice Abramis znova soočijo z nepoboljšljivim hudobcem profesorjem Vulpesom in njegovim nič manj nepoboljšljivim prisklednikom. Neverjetna zgodba o prigodah prijateljskega klana, zračni ladji Abramis, gotski podzemni železnici in ropu Državne banke.

 

Susanna Matiangeli: Mina HB: Še vedno sem jaz

Minin razred pod vodstvom učiteljice Valentine pripravlja predstavo Sen kresne noči! Mina bo igrala Škrata. In s čarobnim sokom, ki ustvari nove simpatije ter stara prijateljstva spremeni v rivalstva, se stvari kaj hitro zapletejo! Še dobro, da sta tu Sherlock Holmes in doktor Watson, ki znata rešiti še tako zapleten primer …

 

Krystyna Boglar: Klementina ima rada rdečo

Konec počitnic je. Skupina otrok je poletje preživela na deželi, v hiški na robu gozda. Zdi se jim, da se jim med počitnicami ni zgodilo nič vznemirljivega, o čemer bi lahko pripovedovali sošolcem po vrnitvi v šolske klopi. A potem na zadnji dan ob bližnjem ribniku najdejo prestrašeno deklico, ki trdi, da je izgubila Klementino.
Otroci ne vedo, kdo to v resnici je, a se odločijo, da bodo deklici pomagali. Odpravijo se v noč, preseneti jih nevihta in uganka o Klementini je vse bolj zapletena. Pred njimi je prava poletna pustolovščina, ki je še dolgo ne bodo pozabili.

 

Maša Ogrizek: Lisičja luna

Polna luna. Mama se je odpravila na nočno dežurstvo in Zoja bo preživela še en samoten večer v hiški na robu gozda. Iz premišljevanja jo zdrami predirljivo mijavkanje. Skozi strešno okno spleza za mačkonom in se povzpne med veje visokega hrasta. Naenkrat zagleda dvoje žarečih oči. Izgubi ravnotežje in omahne v globino … Prične se potovanje, na katerem Zoja postane deklica-lisica. Bo na njem našla svoje pleme in svoj zimzeleni gozd?

 

Paul Stewart: Nori na nogomet: Avtogol

Rezultat je 2 : 1 za ekipo Dale Junior. Ravno so na tem, da bodo osvojili medšolski pokal. Nato pa – KATASTROFA! Scott zadene avtogol … Ekipo je pustil na cedilu, kar je pa le začetek njegovih težav. Po tekmi na steni bližnjega parka vidi zlobno sporočilo, ki omenja njega. Glavni osumljenec je njegov najboljši prijatelj Danny. Bi se lahko Danny obrnil proti njemu? Ali se dogaja nekaj drugega?

 

Timo Parvela, Bjorn Sortland: Kepler62: Povabilo (1. knjiga)

Zemlja je prenaseljena in primanjkuje virov. Trinajstletni Ari skrbi za svojega bolnega brata Jonija. Skupaj začneta igrati novo težavno videoigrico, Kepler62, pri kateri še nihče ni prišel do konca. Nihče ne ve, kaj se zgodi, ko premagaš zadnjo stopnjo, niti tega, ali je Kepler62 zares samo igra. Začenja se neverjetna dogodivščina …

 

Frank Maria Reifenberg: Hiša strahov: Preklemanska zapuščina

Podedovati vilo sploh ni slaba stvar. Če pa se potem izkaže, da je podrtija prej videti, kot da se bo vsak hip sesedla, taka dediščina najbrž ni ravno zadetek. Melli bi rajši ostala v New Yorku, kot se vselila v to nemško luknjo. Toda ker je družina Bower očitno brez ficka, njeni starši zgrabijo priložnost in se namestijo v vili. Melli že prvo noč opazi, da se tukaj nekaj čudnega dogaja. Vedno znova ji gre srhljiv mraz do kosti in za nameček vsa hiša škrta in poka. Včasih zasliši celo tihi vzdihljaj. Sosedov fant Hotte ji pomaga priti na sled dobro varovani skrivnosti njene pokojne priženjene prasestrične Emilie in kar naenkrat se znajde sredi prave pustolovščine z duhovi!

 

Frank Maria Reifenberg: Hiša strahov: Ki je prišla iz večnega ledu

Na vsak način se hlače tresejo tistim, ki bi si radi v mesnici Rackermann in sinovi priskrbeli nedeljsko pečenko. Melli in Hotte imata polne roke dela, ko skušata zablodelega duha zopet spraviti v red!

 

Kristina Ohlsson: Primer skrivnostne sladkorne pene (2. knjiga)

Bela ima velike težave. Nihče noče več kupovati sladkarij, odkar v njeni prodajalni duh grizlja slaščice in jih meče na tla. Kaj vendar hoče in zakaj straši prav v tej trgovini? Bo Elzi in Kaletu, strokovnjakoma za duhove, uspelo pomagati Beli, preden bo prepozno in bo morala za vedno zapreti prodajalno?

 

Kristina Ohlsson: Primer nevarnih meglic (3. knjiga)

Roberto Gonzales se je znašel v veliki stiski. Nekdo ponoči odpira vrata ograde in njegova kobila Viola se vsakokrat požene v dir. To se dogaja le, ko je zunaj megla, kobilo pa na koncu vselej najdejo pri slapu. Ali na Dežnem posestvu straši? Elza in Kale, strokovnjaka za duhove, imata nov primer! Bosta rešila uganko?

 

David O’Doherty: Nevarnost preži povsod

Nevarnost preži povsod je zbirka navodil za izogibanje nevarnosti. Bralca oboroži z vsemi mogočimi varnostnimi ukrepi, pripravami in znanji za preživetje v svetu, ki je poln groženj. Vse to znanje nam dokter Nik Območnik posreduje kratko in jedrnato, v obliki okrajšav, saj gostobesednost nevarnologe samo upočasni in je lahko njihov konec. Ker je nevarnologija eksaktna znanost, se z uporabo eksperimentov loteva tudi precej neslutenih nevarnosti in drznih prevar, recimo volkcev, ki se pretvarjajo, da so psi, nilskih konjev, ki hlinijo, da so hrčki, ribic, ki so v resnici veliki beli morski psički, učiteljev, ki so zares vampirji, robotov, ki se pretvarjajo, da so babice, itd.

 

B. B. Alston: Amari in velika igra

Amari Peters je po tem, ko je našla pogrešanega brata in rešila nadnaravni svet, prepričana, da bo njeno prvo poletje v koži mlade agentke mala malica …
Pa ji bivanje pošteno začinijo novi predsednik vlade, ki je zagrizen nasprotnik čarovnikov, nevarni tekmeci med mladimi agenti in Quintonovo slabo zdravstveno stanje. Ko se pojavi še skrivnostna Liga čarovnikov, ki jo vabi, naj stopi na njeno čelo in v bran čarovnikom, reče ne. Samo še to ji manjka!

 

Sebastijan Pregelj: Zmaj nad mestom (Zbirka Zgodbe vojvodine Kranjske; 2. del)

Martin se poda v Ljubljano, kjer se čudi mestnim običajem. Ko mu neznanec v roke porine knjigo, pa se njegovo bivanje v mestu postavi na glavo. Pridruži se pisani druščini, ki ga poduči o prepovedanih knjigah in ki ji slednjič celo pomaga iz zapora rešiti njihovega tovariša Krakarja.

 

Nataša Konc Lorenzutti: Jutri bom siten kot pes

Brez talenta ni poezije in ni lepega vremena! To Aksel zelo dobro ve, saj obožuje vremenske napovedi in talentirane vremenarje, ki znajo poskrbeti za lepo vreme. In če je vreme lepo, je dan primeren za skok v park. Potem pa Aksel nekega dne na poti v park sliši drugačno napoved – spoznal bo nove prijatelje. Resno? Ker jih do tega trenutka ni imel, ga to navda z nelagodjem in strahom. Toda kar spozna v parku, ga dobesedno vrže na zadnjico!

 

Enid Blyton: Nagajivka Nika spet na delu (4. del)

V 4. delu zbirke ima nagajivka Nika novega sošolca, ki je zlovoljen in osoren. Storil bi tudi vse, da bi izpostavil Nikine napake. Nika se skuša zadrževati toda to ni lahko zanjo, saj je vendar bila najhujša nagajivka v šoli.

 

Anne Digby: Nagajivka Nika drži jezik za zobmi (5. del)

V 5. delu zbirke  je Nagajivka Nika odločena, da ne bo več nagajiva, ampak se bo obnašala tako, da bo cela šola Belega lista ponosna nanjo. Toda ko ji Janez zaupa skrivnost , se znajde v večjih težavah kot kadarkoli prej …

 

Anne Digby: Nagajivka Nika priskoči prijateljici na pomoč (6. del)

V 6. delu je nagajivka Nika na kampiranju in kako se lahko lepo obnaša, ko pa je v šotoru skupaj z grozno Arabelo? Še posebej ko ta povzroča težave Nikini najboljši prijateljici Joni. Toda zdi se, da Arabela ni edina, ki najboljšim prijateljicam povzroča težave.

 

Mateja Gomboc: Skrivnosti Neli Smrkolj

Osnovnošolka Neli se preseli iz mesta v vas Senožet, kar ne pomeni samo nove sobe v novi hiši, pač pa tudi novo šolo, sošolke in sošolce. Kako se bo znašla v novem okolju? Bo sklenila kakšno prijateljstvo? In kako bo, ko bosta k hiši prišla kar dva nova družinska člana? Veliko sprememb, ki napovedujejo pestro in divje leto! Izmenjujejo se padci in vzponi, žalost in veselje, slaba in dobra volja, ki na koncu seveda tudi zmaga.

 

 

STRIPI

Dave Pilkey: Stripovski klub mačjega mulca 1

Še ena zbirka Dava Pilkeya, »očeta« mega uspešnic kapitana Gatnika in Pasjega moža – Stripovski klub Mačjega mulca! Paglavci v njem ustvarjajo na veliko: preizkušajo najrazličnejše tehnike pri risanju stripov, pri čemer jim pomaga potrpežljivi Čofko. Vmes se zgodi cel kup zabavnih reči in se tudi marsičesa nauči. 

 

Dave Pilkey: Stripovski klub mačjega mulca 2 – Perspektive

Tudi druga knjiga v seriji Stripovski klub mačjega mulca, med otroki izjemno priljubljenega in nagrajenega Dava Pilkeyja, je vznemirljiva in polna vragolij. Mali Peterček, Nina, Matevž in 21 žabjih mladičev vabijo na novo skupno, zabavno in ustvarjalno pustolovščino.

 

Philip Waechter: Toni ali kako do novih nogometnih čevljev?

 

Majda Koren, Damijan Stepančič: Kapo in Bundo

Ta strip vsebuje:
• DVA RAZBOJNIŠKA PUJSA. To sta Kapo in Bundo.
• ENEGA INŠPEKTORJA. To je Jože.
• ŠTRUDELJ. Žal je samo narisan in ga ne morete pojesti.
• Ob pisanju in risanju ni trpela nobena žival.
• Brez dodanega sladkorja (razen v štrudlju).
• Za bralce velike (visoke) od 98 do 220 cm.

Ivan Mitrevski: Tristo kosmatih

Zakaj imajo krave zvonce? Zakaj so želve počasne? Zakaj pes mijavka? Odgovore na ta in mnoga druga zamotana vprašanja iz živalskega sveta boste našli v tej knjigi. Morda odgovori niso najbolj točni, so pa zato toliko bolj zabavni. Z živalskimi šalami in zverinskimi vici je račje dete zabavalo svojega očeta že v reviji Ciciban. Zdaj pa šale in vici, nekoliko spremenjeni in dodelani, prihajajo še v knjižni obliki.

 

L – LJUDSKO SLOVSTVO (SLOVENSKO)

Babica pripoveduje

Legendarna zbirka 51 kratkih slovenskih ljudskih pravljic, ki jih je pred skoraj petdesetimi leti z vseh koncev Slovenije nabrala Kristina Brenkova: belokranjsko o mačehi in pastorki, koroški pripovedki o kralju Matjažu in hvaležnem medvedu, rezijanska pravljica o grdinici, tolminska pravljica o Bedini in Bedinu pa dolenjska o zlati ribici … S čudovitimi ilustracijami Ančke Gošnik Godec.

 

 

M – MLADINA (LEPOSLOVJE ZA 3. VIO)

Lise Villadsen: Kvantni skok

Astrid skoraj ves prosti čas preživlja s sestro, ki jo hromi strašna tesnoba, za katero se zdi, da jo bo pogoltnila. Poskuša ji biti na voljo in v oporo, hkrati pa živeti normalno življenje. Starša se s tem spoprijemata vsak po svoje – mama s pretirano pozornostjo, oče z umikom in zanikanjem. Ko pa se Astrid zaljubi, se navidezno ravnovesje v družini poruši. Tudi ona potrebuje prostor zase, za svoje življenje, vendar se spopada z občutki krivde. Potem pa sprejme pogumno odločitev.

 

Dita Zipfel: Kako mi je norost razložila svet

Lucie, glavna junakinja knjige, se ne vklopi med njene sošolce, njena mama je nekaj časa živela s partnerko (zdaj živi z netipičnim moškim), brat pleše balet in si za pusta izbere kostum morske deklice So drugačni vsi ali nihče? Lucie se zaradi soočanja z vso družinsko in šolsko dramo ali ne dramo, kakor vzamemo, odloči, da bo pobegnila v Berlin k bivši partnerki svoje mame. Ker bi rada zaslužila denar za pobeg, pa naleti na Klingeja, ki verjame v čudežna bitja, je paranoičen ter ima hitre in nenadne reakcije. Ob tem ima Lucie srečo, da odrašča v družini, ki ji drugačnost ni tuja. Zato ve, kako z njim, ga razume in mu nudi podporo, ko mu jo vsi drugi odpovedo. 

 

Luigi Ballerini: Vsak trenutek šteje

Vsak trenutek šteje je mladinski problemski roman, namenjen zrelemu bralcu. V zgodbi spremljamo zadnji dan življenja glavnega protagonista Giacoma (Mina), ki sveže zaljubljen v Martino po zaključku mature komaj čaka na počitnice s prijatelji. Čeprav ga že cel dan spremlja glavobol, ga to ne skrbi preveč, izposodi si očetov avto in se s prijateljem Fabionom (Fabom) poda na dolgo vožnjo proti Gallipoliju. A Giacomo tja nikoli ne prispe …

 

Irena Androjna: Modri otok

Na otok pride skupina mladih najstnikov, trinajstletnikov iz zadnjega razreda osnovne šole, ki bo z mentorji preživela nekaj časa na poletnem raziskovalnem taboru. Razdelijo se v raziskovalne skupine, ki pokrivajo naslednje tematike: geologijo, etnologijo, ekologijo, biologijo, astronomijo, fotografijo in kulinariko. Osrednji junaki zgodbe so Ernest, Adrijan in Lena, ki oblikujejo etnografsko raziskovalno skupino. Ker njihov mentor še ni prispel, se skupina sama poda na raziskovanje otoka in si s tem zasluži kup svaril in opozoril. Ko spoznajo Mariso, črnolaso in zelenooko domačinko, se zgodba začne zapletati. Ko prvič slišijo za portal, ki vodi v Kraljestvo neskončne zarje, ki jim ga predstavi svetilničar Stibor, in jim izroči figurico iz alabastra v obliki morskega konjička, se pričnejo dogajati nenavadne spremembe.

 

Davorka Štefanec: Strašilka

Zgodba govori o Albi, ki izpolnjuje še zadnjo nalogo, preden bo postala najmlajša vladarica Podsveta. Njena zadnja naloga je Oliver, njega ozdravi in mu podari življenje, pa se bo lahko vrnila v svoj Podsvet. Ne gre pa tako lahko. Oliverja reši, ampak s pomočjo svoje ljubezni. Med opravljanjem naloge se zaljubita in vrnitev iz Medsveta v Podsvet se zdi težja naloga, kot vse naloge prej. Alba jih je opravila z lahkoto. Ljubezen je hkrati najlepša in hkrati najtežja stvar na svetu. Ko se odločamo med ljubeznijo in med nekim višjim ciljem, ki ga moramo ali bi ga morali uresničiti v dobro vseh, ne samo sebe, odločitev naenkrat ni več lahka. Ali se egoistično odločiti za ljubezen ali slediti višjim ciljem v dobro vseh? Alba se odloči za skupno dobro. Odpove pa se svoji ljubezni. Med potovanjem pa je vseeno izkusila, kaj je ljubezen. Četudi je trajala kratek čas, jo je izkusila. Bolje pet minut prave ljubezni kot vse življenje brez ljubezni.

 

Jasminka Tihi-Stepanić: Poletje na jezeru Čiče

Lucijino poletje ni polno nepozabnih doživetij. Dolge dneve preživlja v novozgrajeni hiši ob jezeru Čiče, kamor so se nedavno preselili. Njena mama je po sili razmer sprejela sezonsko delo sobarice v Poreču, njen oče dela v oddaljenem Münchnu, Lucija in njen brat Janko pa sta prepuščena »tiranski« babici, ki jima ves čas ukazuje. Še dobro, da jo kdaj obišče prijateljica Petra in da je v bližini vsaj lokalno jezero, kjer se da ohladiti, ko postane vročina neznosna. Vendar jezero v sebi skriva mnoge nevarnosti, kar bo Lucija spoznala tudi na lastni koži …   

 

Igor Karlovšek: Ognjeni trije: Vihar (3. knjiga)

Junake sage Ognjeni trije čaka dolga zima. Če želijo dočakati pomlad, morajo najti skrivališča in zaveznike. Pred Plamenom, zdaj vodjo kaganovih lokostrelcev, je najsmrtonosnejša naloga v življenju, saj ga kagan pošlje na ozemlje mogočnih Onogurov. Vlad in Vuk se na neprijaznih ravnicah trudita preživeti, saj zasledovalci niso nikoli daleč. Živa pridobi na svojo stran bavarskega plačanca, a njen boj še zdaleč ni končan. Neobičajno zavezništvo ji olajša preživetje, a nakoplje nove sovražnike.

 

Igor Karlovšek: Ognjeni trije: Past (4. knjiga)

Zgodovinska saga Ognjeni trije se bliža koncu. Plamen, Vlad, Vuk, Živa in Zora so preživeli še eno neusmiljeno zimo. Vesna je prinesla v deželo toplino in cvetje, je pa tudi osušila ravnice, da se lahko začne še ena krvava vojna. Naši junaki si želijo le, da bi znova našli pot do svojih najbližjih in zaživeli v miru. A pot je zavita in zdi se, da za vsakim ovinkom čaka nova past.

 

Jef Aerts: Noč je zlati kivi

Ronke obožuje tek. Najraje ob morju, z vetrom v laseh, peskom pod nogami in vonjem po soli v nosu. Pred dvema letoma se je na plaži zaletela v malčico. Ronke je slepa, zato. Od takrat teče le v svoji glavi. V dnevih na taboru za mlade astronome Ronke počasi zaupa svojemu spremljevalcu Nouriju, ki ji želi pomagati, da bi tekla brez strahu, sam pa se želi izogniti srečanju z dedkom, ki ga do zdaj sploh ni poznal. Zato izzove Ronke, da pobegneta. Beg postane pustolovščina, na kateri se Ronke in Nouri otreseta strahov in najdeta vsak svojo pot.

 

Boris Karlovšek: Nepričakovana pustolovščina

Testenovi, mama in oče ter njuna dvojčka (Tina in Tim) se odločijo za poletno jadranje. Z jadrnico Andromedo pa namesto mirnih počitniških dni doživijo pravo pustolovščino. V dogajanje so vpleteni tudi tihotapci droge in ljudi ter del begunske družine iz Sirije. Testenovi se odločijo begunski družini pomagati ob tem pa tudi sami padejo v nemilost tihotapcev.

 

Boris Karlovšek: Hana in Bambina

Hana se požvižga na učenje, njen edini cilj je postati manekenka. Nesramno ošabna je, in ker ima visoko žepnino, je prepričana, da lahko vse kupi z denarjem. Vse ji teče kot po maslu, dokler se v družinskem podjetju ne zgodijo neprevedljive stvari.

 

Tadej Golob: Oj, Triglav, moj dom

Taras Birsa, izkušen kriminalistični inšpektor na Policijski upravi Ljubljana in nekdanji alpinist, se s svojo policijsko ekipo odpravi na Triglav. Pri tem ne sluti, da se bo njihova izletniška odprava kmalu prelevila v napeto detektivsko uganko. Nevihta na Triglavu zajame skupino planincev. Taras in njegov nekdanji soplezalec se s Kredarice odpravita v reševalno akcijo, kjer ob zmedenih in obupanih planincih naletita na truplo. Čeprav je takrat celotna reševalna ekipa prepričana, da je nesrečneža zadela strela, se kasneje izkaže, da ga je pred tem pokončal strel v glavo. Tarasova ekipa se pod vodstvom novega šefa Bohteta znajde pred več ugankami – zakaj bi nekdo nekoga ustrelil na vrhu Triglava? V kakšni povezavi je umorjeni z ostalimi in zakaj ga nihče od planincev ne prepozna?

 

Cvetka Sokolov: Pa ne že spet

Pred nami je nadaljevanje knjige Raje umrem!, v kateri spremljamo najstniške dileme, skrbi in ljubezenske tegobe Ajde, ki je velika ljubiteljica priročnikov z nasveti za punce. To se ni spremenilo, spremenila pa so se okoliščine. Tokrat je dogajanje postavljeno v čas pandemije, ki še posebej družabnim najstnikom povzroča velike preglavice. Ljubezenska zgodba, v kateri seveda ne gre brez drame, strahov in dvomov, pa tudi brez vzhičenosti in veselja ne, je kratkočasno branje po meri najstnic.

 

 

PESNIŠTVO

Niko Grafenauer: Pedenjped gre v pedenjsvet

Obsežna slikanica, v kateri je zbranih vseh 37 pedenjpesmi, vabi otroke, da skupaj s kratkohlačnikom spoznajo vse radosti in tegobe otroškega sveta. Glavnino pesmi o Pedenjpedu je Niko Grafenauer napisal že leta 1966. Edinstveno podobo pedenj in še ped velikega fantiča, ki se je hitro udomačil pri otrocih in odraslih, si je nekaj let kasneje izmislil ilustrator Marjan Manček. Od takrat v različnih slikaničnih izdajah razposajeni fant s štrlečimi uhlji razveseljuje nove in nove generacije otrok.

 

 

STROKOVNO ZA MLADINO

Oldřich  Růžička: Živalski rekorderji

Živalski svet je neskončno raznolik. Sposobnosti številnih živalskih vrst v človeškem svetu najdemo le pri izmišljenih superjunakih. Najhitrejše živali na svetu tečejo s hitrostjo športnega avtomobila, medtem ko obstaja drobno bitje z močjo profesionalnega dvigovalca uteži. Tako je, najmočnejša žival na svetu lahko nosi breme, ki predstavlja večkratnik njene lastne teže. Največja žival na svetu je večja od 30 metrov, najdlje živeče živali pa lahko živijo več stoletij. 

 

Lil Krump: DNK detektivka

Je poljudno-znanstvena knjiga o zgradbi skrivnostne molekule DNK, o znanstvenikih, ki so jo proučevali in raziskovali njen vpliv na razvoj živih bitij ter o njeni vlogi v vsakdanjem življenju. Primerna je tako za odrasle bralce kot tudi za dijake, ki se z njo srečajo že konec osnovnošolskega izobraževanja.

 

 

STRIPI ZA MLADINO

Žiga X. Gombač: Cukrarna: zgodba slovenske pesniške duše

Nekega večera, ob koncu 19. stoletja, so se v Cukrarni, takrat na robu Ljubljane in na robu družbe, sešli štirje mladeniči, štirje pesniki, in začeli umetniško smer, ki je predrugačila in požlahtnila slovensko poezijo ter še danes nagovarja vse generacije. Ta strip pripoveduje zgodbo o njih. Zgodbo o zgodbah, ki privedejo do rojstva pesmi. Zgodbo, ki je nemara ne poznamo, čeprav smo o njej že nekje in nekoč nekaj slišali. To je Moderna, odmev z obrobja.Izčrpno spremno besedilo v stripu z naslovom Cukrarna.

 

 

ČITALNICA

Guinnessova knjiga rekordov 2024

Izšla je nova Guinnessova knjiga rekordov za leto 2024 – najbolje prodajana knjiga, ki izhaja vsako leto. Zajemite torej sapo in se potopite v popolnoma prenovljeno in osveženo izdajo GUINNESSOVIH SVETOVNIH REKORDOV 2024! Letošnja osrednja tema je Modri planet. Čakata vas morje vodnih presežkov in naš izbor med tisočimi novimi rekordi, ki so nas preplavili v zadnjih 12 mesecih …

(Visited 5 times, 1 visits today)
Dostopnost