MAREC

SLIKANICE:

Ida Mlakar Črnič: Kako sta Bibi in Gusti prezvijačila hrib (VELIKE TISKANE ČRKE)

Že šesta knjiga v zbirki o Bibiju in Gustiju. Pujsa sta odločena, da se bosta povzpela na hrib in ker to ni povsem enostavno poiščeta rešitev, kako bi ga prezvijačila …

 

Antoon Krings: Čriček Apolon (VELIKE TISKANE ČRKE)

Še nedolgo nazaj je bil Apolon srečen čriček. Kjerkoli se je pojavil, so ga vedno povabili noter, ga posedli za mizo, mu pripravili veliko pojedino in ga prosili, da zapoje. Le par akordov na harmoniko in že so vsi prepevali skupaj z njim, plesali in spet zapeli. Nato si je Apolon oprtal svojo culo in se, žvižgajoč si vesele napeve, poslovil od druščine.

 

Antoon Krings: Želva Željka (VELIKE TISKANE ČRKE)

Vsako jutro je želva Željka že navsezgodaj, z vekami še težkimi od sladkega spanca, prišla iz svoje hišice. Potem je počasi in s premišljeno umerjenimi koraki prečkala vrt: pri tem je ubrala vedno isto pot – tisto, ki vodi do zelenjavnih gredic. »Poglejte, že prihaja!« je za šepetala redkvica. »Slišim jo, kako gre po gramozni poti: škrc, škrc, škrc, leva, desna, leva, desna, škrc, škrc, škrc …«

 

Antoon Krings: Polh Urh (VELIKE TISKANE ČRKE)

Palček Pavel sredi zime navdušeno zbudi Urha, da bi mu pokazal, kako lepa je zima. Urh pa ni enakega mnenja, saj se mu mraz in belina zdita prav grozna. Da pa je vse skupaj še huje, nikakor ne more več zaspati nazaj. Pavel se mora zato poslužiti več ukan, s katerimi skuša Urha ponovno uspavati.

 

Bina Štampe Žmavc: Princesa kamnitih besed

Nekoč je živela princesa, ki ni znala izreči prijazne besede. Vse okoli sebe je neprestano zbadala in žalila. Žrtve njene neprijaznosti so bili vsi na dvoru, celo njen oče kralj. Dojilja je bila prepričana, da je dekle nekoč pogoltnilo zrno ognjenega popra hudobnega škrata, ki jo je zapeklo v grlu, kadar je hotela izgovoriti kaj prijaznega. In še nekaj je trdila dojilja: „Vsak poper ima svoj zoper.“ Nekega dne se je le pojavil princ, ki je zaprosil za princesino roko in čeprav je tudi njega zasula z neprijaznimi besedami, je vztrajal, da jo vzame za ženo in popelje na svoj dvor. A tudi tam ni bilo nič drugače …

 

Aksinija Kermauner: O miški, ki je oklofutala medveda

Miški izgine oreh, ki ga je hranila posebej za svoj rojstni dan. Prepričana je, da je kriv sosed mišjak, zato se ga odpravi poiskat. Vedno bolj jezna pa ne najde krivca, pač pa naleti na medveda, drevo in kamen. Vsi na „lastni koži“ občutijo miškino jezo, dokler vmes ne poseže vrana in miški svetuje, naj globoko vdihne in šteje od deset nazaj. Ali bo delovalo?

Modra pika

 

 

C POUČNE KNJIGE (POUČNE KNJIGE ZA 1. TRIADO)

Stephanie Courturier: Knjiga o mojih čustvih

Ta teden je poln čustev. Jeza, žalost, ponos, plašnost, strah, veselje, ljubosumje …

Z malo Simono odkrivaj čustva in ji pomagaj, da jih bo obvladovala. Za to so tu zavihki in številne naloge. Interaktivna zgodba, ki jo je napisala strokovnjakinja za serologijo, z nasveti kako uravnavati čustva.

 

 

PIONIRJI – LEPOSLOVJE ZA 2. TRIADO

Sebastijan Pregelj: Nov dom

Za šesto knjigo iz zbirke, Vrnitev, je Sebastijan Pregelj prejel nagrado večernica. Tokrat je pred nami zadnji del zbirke, sedma knjiga, ki opisuje življenje na domačih tleh. Brin in Črna, ki sta se v predzadnjem delu vrnila v domače loge, presenečena ugotavljata, da se je, odkar sta odšla, veliko spremenilo. Rodovi so se med seboj sprli, kar pa se, to Brin dobro ve, ne bo dobro obneslo in bi lahko ogrozilo prihodnost vseh …

 

Maša Ogrizek: Luka iz bloka (nove dogodivščine iz Koko mesta)

Luko, Oskarja, Lili in Amirja spoznamo ob koncu šolskih počitnic. Po nekaj res hudih trikih z rolko, kupčku prebranih stripov, prvem špricanju, šoli v naravi in nekaj domačih nalogah pa smo spet pri koncu šolskega leta. Ob dobrih prijateljih čas res hitro teče.

Modra pika

 

Andy Riley: Edvin Gizdalin in cmerovešče

Kralj Edvin je vedno mislil, da je ministrica Jelka malce dolgočasna, tako kot večina odraslih. Ko pa Jelko ugrabijo, Edvin odkrije, da je njena preteklost morda resnično zelo vznemirljiva – tako vznemirljiva kot potovanja po morju, nadležne morske deklice in superstrašne čarovnije …

 

 

Kristina Ohlsson: Srebrni deček

Iz restavracije v vodnem stolpu izginjajo stvari. Aladin, Billie in Simona so odločeni, da bodo skrivnosti prišli do dna. Ko Aladin v bližini restavracije opazi dečka v kratkih hlačah, ga preplavi nemir. Ali on krade hrano iz restavracije njegovih staršev? Zakaj je v kratkih hlačah, če je zunaj hud mraz? In zakaj v snegu ne pušča sledi? Trije prijatelji ne verjamejo v duhove, zdaj pa so vendarle v dvomih. Je deček povezan s stoletno lokalno legendo, ki še danes buri duhove?

 

 

MLADINA – LEPOSLOVJE ZA 3. TRIADO.

Igor Karlovšek: Zbirka Ognjeno pleme: Sotočje

To je zadnja, peta knjiga v zbirki Ognjeno pleme. Mladinska fantastika postavljena v čas in prostor preseljevanja narodov konec 6. stol.

Po dolgem potovanju se Ognjen spet sreča s svojimi otroki. Veselje ob snidenju ne traja dolgo. Dežela Ajdine matere, kamor bi rad popeljal Slovane, je še daleč. Na poti pa so jim maščevalni Bizantinci, pogoltni Obri in staroste s svojimi načrti. Njihove poti se zopet ločijo. Naši junaki bodo potrebovali obilico znanja, sreče, izkušenosti, spretnosti in srčnosti, da bi se lahko znova srečali v deželi ob sotočju Save Dolinke in Save Bohinjke.

 

Barry Jonsberg: Ujemi me, če padem (Zbirka Zorenja)

Ashleigh in Aiden Delatour sta dvojčka, ki živita privilegirano življenje v krogu ljubeče družine. Čeprav vse okrog njiju razpada, ne potrebujeta ničesar. Le medsebojno naklonjenost in obljubo, da bosta vedno in za vsako ceno skrbela drug za drugega. Potem pa se zgodi strašna nesreča, ki Aidna za vedno spremeni, in njun svet se obrne na glavo. Bosta uspela ujeti drug drugega?

 

Stefan Boonen: Najdenka iz Puhljevega gozda

Nekega dne na rečni breg pri Puhljevem gozdu naplavi deklico. S seboj ima samo rdeč kovček. Deklica je pozabila, kako ji je ime, zato ji vaščani rečejo Najdenka. Na bregu si postavi svojo kočico in stolp iz avtomobilskih gum. Toda prebivalci Puhljevega gozda menijo, da tako ne more živeti. Nekdo jo mora vzeti k sebi! Toda kdo? Veliki Juš? Doktor Hendrik? Pek z enajstimi sinovi? Kaj če za naplavljeno deklico ni mesta v tako prikupni vasici, kot je Puhljev gozd? Morda so z njo same težave? Spomnimo se samo kolobocije z medvedom iz Puhljevske hoste. Ali celotnega cirkusa, ko je hotel gospod Valjon postaviti zabaviščni park! In tudi tistega trenutka, ko je Najdenka preprosto izginila.

(Visited 23 times, 1 visits today)
Dostopnost